Чи «ховаються» віруси у QR-кодах?

Надрукувати

Використання QR-кодів (Quick Response code) стає дедалі популярнішим серед українців, а сфери їх використання чи не щодня розширюються. 

Зустріти QR-код можна на онлайн-сервісах державних послуг, інтернет-банкінгу, на пакуванні продуктів, в туристичних локаціях та громадських місцях, у бібліотеках та музеях, на візитівках та ресторанних меню, на рекламних банерах онлайн та офлайн, тисячі сфер використовують їх задля комфорту користувачів. 

QR-код – це графічна позначка, в якій закодована певна інформація. Він працює як засіб передачі даних: користувач сканує малюнок за допомогою камери смартфона чи планшета, пристрій розшифровує дані та перенаправляє вас на потрібну сторінку в інтернеті. 

QR-кодами легко не лише користуватися, а й генерувати їх. В мережі є багато сервісів, які швидко та просто допомагають створити позначку, тому будь-хто може згенерувати QR-код та направити користувача куди завгодно, зокрема і на шкідливі ресурси. Перейшовши за злочинним QR-кодом, користувач може потрапити на фішинговий сайт або файли, що містять віруси чи шкідливе програмне забезпечення, або на сайт-підробку із фальшивими реквізитами для оплати, де ошукана людина може втратити свої гроші. 

Декілька порад, для безпечного використання QR-кодів: 

1.Скануйте QR-коди тільки з перевірених джерел, утримайтеся від зчитування QR-кодів, які випадково потрапили вам на очі. Підозріла реклама, листи з неймовірними акціями чи обіцянками грошових виплат можуть містити потенційно небезпечні позначки. 

2.Якщо зісканований QR-код веде на вебсайт, упевніться у правильності написання його адреси, та переконайтеся, що сайт підтримує протокол зв'язку HTTPS. 

3.Користуйтеся антивірусами - спеціальними програмами, які безперервно сканують пристрій та перевіряють, чи не спрацьовує небезпечний код на сайтах, що ви відвідуєте чи файлах, що завантажуєте. 

4.Будьте особливо обачними, використовуючи QR-код для платежів - користуйтесь тільки перевіреними сайтами та сервісами, на яких хочете здійснити оплату. 

5.Якщо хочете відсканувати код з афіші, флаєра чи іншого друкованого джерела, подивіться, чи не наклеєний QR-код поверх основного полотна. 

Використання таких простих правил дозволить убезпечити свої пристрої від зараження вірусами, а себе – від попадання на шахраїв.