Самоефективність у часи змін: у Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського провели семінар для керівників закладів освіти

Надрукувати

26 березня 2024 року у  Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського відбувся обласний семінар-практикум «Розвиток самоефективності менеджера освіти: емоційна рівновага в часи змін».  Мета – розвиток професійної, інклюзивної, психологічної компетентностей керівників закладів освіти  Полтавської області. У фокусі уваги учасників та спікерів заходу були такі проблеми, як самоефективність та особистісне зростання; психосоціальна підтримка учасників освітнього процесу; усвідомлення важливості психоемоційного здоров’я педагога та його вплив на ментальне здоров’я дітей.

 З вітальним словом до учасників семінару звернувся директор Полтавської академії неперервної освіти ім. М.В. Остроградського Віталій Зелюк, який зазначив, що управлінська діяльність в умовах сучасного світу потребує змін, адже самоефективність керівника освіти та його емоційна рівновага є запорукою емоційного благополуччя педагогічного колективу.

Зазначені вище проблеми були розглянуті у міждисциплінарному підході в низці виступів: «Стійкість, заснована на знаннях» (кандидат психологічних наук, доцент, професор кафедри освітньої політики ПАНО ім. М.В. Остроградського, сертифікований тренер із медіаосвіти Тетяна Устименко); «Психосоматичні розлади як результат постійного стресу» (директор КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр ПОР», кандидат медичних наук, доцент Костянтин Вакуленко); «Як розвинути стресостійкість та впоратися з емоційною напругою» за програмою Israel Trauma Coalition (начальниця Центру психічного здоров'я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Наталія Супруненко»); «Каністерапія як дієвий метод психоемоційної підтримки» (психологиня, педагогиня, каністерапевтка, фасилітаторка  програми СН+ «Самодопомога. Плюс», спеціалістка з Біосугестивної терапії, заступниця керівника ГО «Альфа-зграя» Людмила Мисяк); «Самоефективність сучасного лідера як запорука життєстійкості команди» (директор комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр Полтавської міської ради»  Сергій Зайцев); «Чинники емоційного благополуччя лідера в умовах невизначеності» (психолог, EMDR-терапевт, системний коуч (стандарт ANSE) Олег Новак, м. Київ); «Саморегуляція емоційних станів: особистісний потенціал педагога» (доцентка кафедри педагогічної майстерності та інклюзивної освіти Полтавської академії неперервної освіти ім. М.В. Остроградського Віта Маслова).