Previous Next

При Полтавській ОВА створили Координаційну раду з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності

Надрукувати

У Полтавській обласній військовій адміністрації відбулося перше засідання Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності. 

Заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Василенко розповів про реалізацію Закону України «Про основні засади державної політики з утвердження української національної та громадянської ідентичності» в області. 

«Від збереження нашої культурної спадщини, мови, традицій напряму залежить наша фізична безпека. Пріоритет усієї країни зараз – це допомога нашим силам оборони та безпеки. Але перемогу здобувають не лише військові. Це спільна робота в тилу над усвідомленням своєї національної ідентичності. Закон чітко виокремлює три основні напрямки: національно-патріотичне, військово-патріотичне виховання та громадянську освіту, – розповів Володимир Василенко. – Щоб систематизувати всі завдання та розробити заходи щодо дотримання Закону, торік у грудні була затверджена Стратегія утвердження української національної та громадянської ідентичності на період до 2030 року та Операційний план заходів».

Координаційна рада з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Полтавській ОВА буде напрацьовувати рекомендації щодо внесення змін до Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки. А в громадах мають створити подібні координаційні ради, повідомила начальник Управління молоді та спорту ПОВА Марина Трохименко.

На засіданні заслухали звіт про стан реалізації Обласної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки за 2023 рік. А також – про виконання ЗУ «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» на Полтавщині.

«У населених пунктах області з 3183 урбанонімів, які підлягали перейменуванню, перейменовано 2820 (88,6%). У 2022-2024 роках з 236 памʼятників, дощок, архітектурних елементів, написів, які мають бути усунуті з публічного простору, в області демонтовано 70, підлягають демонтажу – 166. Окремі пам’ятники є капітальними спорудами великого розміру, демонтаж та/або переміщення яких потребує фінансових видатків та є технічно складним. Завершили перейменування та демонтаж на 100% 29 громад», – розповіла заступник начальника управління - начальник відділу комунікацій з громадськими об'єднаннями управління з питань внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю ПОВА Лілія Токарєва.

На засіданні також затвердили план роботи Координаційної ради на 2024 рік, включили до складу представника Управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Полтавської обласної державної (військової) адміністрації, Полтавського обласного ТЦК та СП та митрополита Полтавського і Кременчуцького Федора.