Чи можна ламінувати документи?

Надрукувати

Люди звикли застосовувати ламінування для захисту своїх документів, таких як дипломи, свідоцтва, реєстраційні карти платників податків, щоб захистити їх від пошкодження, наприклад, бруду та води.

Законодавство України не має чіткої заборони на ламінування документів. Однак, при спробі подати їх у відповідні установи чи організації можуть виникнути проблеми, адже законами передбачено обов’язок державних структур працювати тільки з оригіналами документів.

Заламінований документ ускладнює перевірку його справжності, під плівкою може бути підроблений документ або його кольорова копія, що викликає сумніви у відповідності до оригіналу.

Поширеною проблемою є проставлення апостилю на документах. Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах. Це спрощена процедура для звільнення від необхідності консульської легалізації документів для держав-учасниць Гаазької Конвенції. Однак, якщо документи заламіновані – проставлення такого штампу є неможливим.

Разом з тим, заламінований документ унеможливлює проведення його експертизи та внесення змін чи правок до нього. Звісно, є винятки, це не стосується документів, які з самого початку були виготовлені з полімеру, таких як посвідчення водія чи паспорт громадянина України у формі ID-картки.

Але  виникає питання, як зберегти важливі документи? Покладіть їх у прозорі файли або папки, де вони будуть одночасно захищені й доступні для майбутнього використання, щоб уникнути можливих відмов у їхньому прийнятті.