Previous Next

Питання працевлаштування ВПО обговорили на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облвійськадміністрації

Надрукувати

Питання підтримки та сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб є чітким пріоритетом державної політики як на національному, так і регіональному рівнях. 

«Нині в Полтавській області на обліку перебувають понад 168 тис. ВПО, з яких майже 50% це працездатне населення. Працевлаштування цих людей є важливою складовою соціалізації та адаптації до нових умов. Механізм взаємодії усіх зацікавлених служб та організацій, що сприяють працевлаштуванню ВПО, повинен працювати чітко та злагоджено», – наголосив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Василенко.

Заступник директора Полтавського обласного центру зайнятості Тетяна Разумова розповіла про інструменти та програми підтримки працевлаштування та професійного навчання внутрішньо переміщених осіб.

«Державна служба зайнятості пропонує низку сервісів та послуг, спрямованих на сприяння в працевлаштуванні переселенців на новому місці. При цьому необов’язково мати статус безробітного. Актуальні пропозиції роботи для ВПО в громадах Полтавщини розміщені на інформаційних ресурсах ОВА, РВА, служби зайнятості. «Армія відновлення», ваучер на навчання, мікрогранти на створення чи розвиток власного бізнесу, професійне навчання під потреби роботодавця – це ті програми, що допомагають ВПО знайти роботу. Позитивно впливають на працевлаштування переселенців і отримання роботодавцями компенсаційних виплат», – зауважила Тетяна Разумова.

Сприяють оперативному вирішенню питань людей, які виїхали із зони бойових дій і вже стають жителями громад Полтавщини Ради з питань підтримки ВПО. У полі зору Рад і питання працевлаштування ВПО.

«Консультаційно-дорадчі органи з питань ВПО утворені при усіх РВА та тергромадах. Це найкращий показник в Україні. В межах діяльності обласної Ради з питань ВПО відпрацьовано Стратегічний план дій та заходів, де питанню житла та роботі для переселенців відведено окремий напрям», – розповів голова Ради ВПО при ОВА Микола Бутко.

Сприяють працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб і громадські організації. Вони теж мають програми із працевлаштування та сприяння самозайнятості переселенців.

«Щоб програми сприяння працевлаштуванню ВПО діяли, важливо, щоб про них знали люди. Тому необхідно посилити комунікацію між усіма ланками процесу: роботодавець – громада – Рада ВПО – служба зайнятості – громадський сектор», – підсумував Володимир Василенко.