В останній тиждень листопада світ тестується на ВІЛ та гепатити

Надрукувати

Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатити відзначається вдев’яте, а  Міжнародний – вдруге. Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити проходить із 22 по 28 листопада одночасно на п’яти континентах – більш ніж у 40 країнах світу.

«Цього року Міжнародний і Європейський тижні тестування проходять одночасно. Це дозволяє привернути більшу увагу до проблеми епідемій ВІЛ та вірусних гепатитів. Через пандемію COVID-19 ми бачимо суттєве зниження тестування. Це знижує рівень виявлення ВІЛ та вірусних гепатитів і відтерміновує доступ до профілактичних послуг та лікування», – говорить Лариса Гетьман, завідувач відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я.

«Хочемо звернути увагу, що цьогоріч прийнято оновлені Стандарти з діагностики та лікування вірусних гепатитів, які наголошують, що кожен громадянин має хоча б раз в житті пройти тестування на вірусні гепатити і регулярно проходити повторне тестування у випадку наявності факторів ризику інфікування», – зазначає Ірина Іванчук, начальник відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я.

За оціночними даними в Україні близько мільйона людей не знають, що мають гепатит С. Кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус.

«Це сумно усвідомлювати, особливо, коли ми розуміємо, що ці хвороби піддаються контролю. Гепатит виліковний більш ніж у 90% випадків. ВІЛ є хронічною хворобою, і завдяки лікуванню можна не втрачати якості життя. Я можу це стверджувати, як людина, яка поборола гепатит і контролює ВІЛ», – говорить Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя». – «Вчасне тестування життєво важливе для початку лікування та зупинення передачі захворювання».

В Україні тестування на ВІЛ і гепатити є доступним. Пройти швидкий тест на вірусні гепатити та ВІЛ можна безоплатно у свого сімейного лікаря. Скористатись опцією швидкого тестування можна також на базі громадських організацій.

Найбільша пацієнтська організація БО «100% Життя» разом з Центром громадського здоров’я розробила карту пунктів тестування на гепатит. У цих медичних закладах можна пройти безкоштовне тестування на ВІЛ та гепатит.

Також можна замовити оральний тест на ВІЛ додому. Пройти скринінг, тобто визначити власні ризики інфікування ВІЛ, та замовити безкоштовний оральний тест на ВІЛ можна скориставшись опцією «Хочу обстежитись» на сайті prozdorovia.in.ua.

 «Нова Глобальна стратегія боротьби зі СНІДом “Покласти край нерівності, покінчити зі СНІДом” значно піднімає планку у тестуванні на ВІЛ. До 2025 року 95% людей, які живуть з ВІЛ мають знати про свій статус, щоб вчасно розпочати лікування, що рятує життя. Але через пандемію COVID-19 ми з сумом констатуємо той факт, що кількість тестів на ВІЛ у 2020 році впала на 22% порівняно з попереднім роком. Тому ми підтримуємо всі активності, які спрямовані на підвищення обізнаності та створення додаткових можливостей для діагностики ВІЛ», – говорить Роман Гайлевич, директор ЮНЕЙДС в Україні.

В Україні ефективні лікарські засоби для лікування від вірусного гепатиту C та антиретровірусну терапію для пацієнтів з ВІЛ закуповують коштом державного бюджету. Люди з ВІЛ, які приймають антиретровірусну терапію, живуть довгим повноцінним життя. Лікування проти ВІЛ є пожиттєвим – воно безоплатне для пацієнтів і гарантується державою.

Міжнародний тиждень тестування триватиме з 22 по 28 листопада. Про активності в інших країнах світу можна дізнатись на сайті Міжнародної мережі боротьби зі СНІДом і гепатитами.

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я» за матеріалами МОЗ України