Previous Next

Відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з розроблення та виконання програми «Здорова Україна»

Надрукувати

Під головуванням Міністра КМУ Олега Немчінова 23 листопада відбулося онлайн-засідання міжвідомчої робочої групи з розроблення та виконання програми «Здорова Україна». До обговорення теми долучилися Міністерство молоді та спорту України, МОН, МОЗ, Мінрегіон, МВС, Міністерство оборони, Міндовкілля, а також представники всіх обласних адміністрацій.

Радник керівника Офісу Президента Сергій Матієнко розповів, що створенню програми передувала копітка робота.

«Збереження людського ресурсу держави – одне з ключових завдань. Ми проаналізували демографічну ситуацію, зокрема співвідношення смертності й народжуваності в країні, – говорить Сергій Матієнко. – На негативну динаміку смертності впливають спосіб життя, неінфекційні захворювання: серцево-судинні, онкологія та хвороби системи травлення. Як наслідок, маємо в Україні близько 450 тисяч смертей на рік. Але є те, що можемо змінити, лише скорегувавши спосіб життя. Соціальні проблеми – алкоголізм, паління, неправильне співвідношення відпочинку й праці, інші шкідливі звички – їх можна ліквідувати, якщо правильно зробити акценти зі створення нових стратегій, планів, заходів у цьому напрямі».

Заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний розповів про складові програми «Здорова Україна».

«До реалізації програми долучаються всі відомства: і молодьспорт, і освіта, і здоров’я, і соцзахист, і оборона. Адже для здоров’я важливі й оздоровча рухова активність, і створення локацій для неї, і раннє виявлення захворювань, і здоровий спосіб життя, і фізкультура та харчування в школах, і питна вода, й екологія, – говорить Матвій Бідний. – Тепер дуже важливо сформувати план заходів із чіткими датами його реалізації».

Програма «Здорова Україна» охоплює всі вікові групи людей та має широку географію. Однією з важливих складових є реформа харчування у навчальних закладах. У 144 школах країни уже відбувається апробація нових методів проведення уроків фізкультури, які з 2022 року мають вийти на широкий загал.

Крім того, в країні вже триває реалізація проєкту «Активні парки – локації здорової України», який спрямований на створення умов для фізичної активності громадян та популяризації здорового способу життя серед українців. Проєкт передбачає появу в українських містах нових локацій «активний парк» і «спортивний майданчик».

На Полтавщині цього року завдяки ініціативі Президента щодо зміцнення здоров’я нації було розпочато будівництво 105 спортивних майданчиків.

Перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін розповів, що до реалізації програми «Здорова Україна» залучать усі департаменти.

«В усі обласні програми будуть включені заходи для покращення здоров’я населення, багато чого в цьому напрямі зроблено. Це і програма харчування учнів у школах, і залучення більше дітей до ДЮСШ, і збільшення кількості змагань типу «Спорт для всіх», і розбудова спортивної інфраструктури, – говорить Дмитро Лунін. – Наша мета, щоб хоч 30% населення були залучені до регулярних занять спортом».