Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у листопаді

Надрукувати

Фінансування пенсій у листопаді здійснювалося у встановлені терміни і завершилося 25 листопада. У цілому до банківських установ та поштових відділень для виплати пенсій спрямовано 1,7 млрд грн.

Сервісні центри Фонду працювали в штатному режимі з дотриманням всіх протиепідемічних вимог.

У рамках виконання регіонального Плану заходів з відзначення у 2021 році Міжнародного дня людей з інвалідністю у Головному управлінні на період до 3 грудня спланували проведення тематичних зустрічей, виступів у засобах масової інформації тощо.

Як свідчить аналіз, на Полтавщині частка осіб з особливими потребами у загальному контингенті пенсіонерів становить нині близько 21%, що надає цій проблемі особливої гостроти і потребує додаткової уваги з боку владних органів.

Упродовж останніх трьох років у нашому краї при зменшенні загального контингенту пенсіонерів з 438,2 до 417,4 тисяч, кількість осіб, що одержують пенсії по інвалідності, поступово збільшилася з 78,5 до 86,9 тисяч. У числі осіб з особливими потребами 4,2 тис. колишніх військовослужбовців. Середній розмір пенсії людей з інвалідністю всіх категорій складає 3677 грн. Середня пенсійна виплата осіб з числа представників силових структур, які мають інвалідність, зазвичай є значно вищою і становить 9240 грн.

Окрему групу осіб з обмеженими можливостями – близько 6 тис. громадян - становлять інваліди війни. Середня пенсія людей даної категорії – понад 11,8 тис. грн. Причому на тлі ситуації, яка склалася в країні після 2014 року, дедалі збільшується чисельність тих, хто отримав каліцтво в зоні АТО/ООС.

Листопад став періодом активізації роботи, пов’язаної із виявленням рівня незадекларованої праці в області. На засіданні обласної робочої групи з питань виплати заробітної плати та зайнятості населення, яке відбулося 23 листопада, співдоповідачкою з основного питання стала заступник начальника Головного управління Оксана Мисик. Вона представила результати аналітично-моніторингових досліджень рівня оплати праці в регіоні, які працівники Фонду здійснюють на підставі даних Реєстру застрахованих осіб з метою виявлення суб’єктів господарювання, що порушують трудове законодавство. Зазначалося, зокрема, що протягом нинішнього року до органів Держпраці і податкової служби направлено інформацію більш ніж по 6-ти тисячах порушників законодавства.

За даними персоніфікованого обліку, порівняно з початком року, кількість застрахованих осіб в області збільшилася на 8 тисяч, або на 102%, і наразі становить 395 тисяч осіб. Відбулося зменшення більше, ніж на 15 тисяч (25%), кількості найманих працівників, які отримують заробітну плату у розмірі менше мінімального. Наразі зафіксовано 46 тис. таких осіб, або 14,4% від загальної кількості.

У Головному управлінні провели автоматичний (без додаткового звернення особи) перерахунок пенсій з 1 грудня п.р. У результаті, по-перше, збільшаться мінімальні пенсії у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Мінімальний розмір пенсії становитиме 1934 грн, максимальний розмір пенсій – 19340 грн. Відповідно зростають і доплати за понаднормативний стаж, розміри надбавок, доплат, підвищень, які залежать від розміру прожиткового мінімуму.

На Полтавщині підвищені, в середньому, на 81 грн пенсійні виплати одержать у грудні 271,3 тис. осіб, а додаткова потреба для виплати пенсій у грудні складе понад 22 млн грн.

Крім того, у зв’язку зі збільшенням з 1 грудня 2021 року розміру мінімальної заробітної плати до 6500 грн, відповідно до частини 2 статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» збільшиться розмір пенсій у 65-річних пенсіонерів за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок – 30 років страхового стажу. За оперативними даними, у цьому випадку середнє підвищення близько 146 грн одержать 92,5 тис. мешканців області. Додаткова потреба для виплати пенсій у даному випадку становитиме 13,5 млн грн.

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області