Previous Next

На Полтавщині розпочався соціально-мистецький проект «Міжнародний форум театрів ляльок «Казковий дивограй»

Надрукувати

Сьогодні у Полтаві розпочався Міжнародний форум театрів ляльок «Казковий дивограй», який проводиться з метою інтеграції українського мистецтва театрів ляльок в європейський культурний простір.

 З 24 по 28 жовтня 2018 року на сцені театру будуть йти вистави багатьох колективів. Полтава стала культурним осередком, адже сюди приїхали актори із Республіки Білорусь, Естонії, Молдови, Латвії та України.

Директор  Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко  привітала іноземних гостей та подякувала за їхній досвід, яким вони поділяться з полтавськими колегами.

«Наш форум започаткований вперше з нагоди святкування 80 - річчя від дня заснування Полтавського академічного обласного театру ляльок. Форум відрізняється від фестивалю тим, що має дві складові: показова складова - глядач матиме змогу переглянути вистави та лабораторна частина:  майстер-класи з направленням щодо кадрової роботи у театрі та інклюзивний глядач. Форум проводитиметься один раз на два роки, а лабораторна частина працюватиме протягом року», - розповідає директор Полтавського академічного обласного театру ляльок Тетяна Вітряк.

 Проект сприяє реалізації програми «Половинки серця», у межах цієї програми підтримують соціально-незахищені верстви населення та пільгові категорії (діти-сироти, напівсироти, переселенці, діти учасників АТО (ООС), діти, які мешкають зоні проведення ООС), а також культурному розвитку дітей з обмеженими можливостями і тяжкохворих дітей.

«Ми проїхали до Полтави вперше, але в Україні уже були на фестивалях. Завітали з купольним спектаклем. Це фольклорна тематика і візитівка нашої країни, адже спектаклем ми показуємо історію нашого народу. Сам спектакль на молдовській та румунській мовах», - повідомляє директор Муніципального театру ляльок «ГУГУЦЕ» (Молдова) Габріела Лунгу.

Форум «Казковий дивограй» має дві частини: творчу та лабораторну. У межах творчої частини відбудеться показ вистав. Лабораторна частина стане для учасників форуму цікавою і водночас навчальною. Усі вони зможуть взяти участь у майстер-класах. Також у межах проекту «Казковий дивограй» покажуть свої вистави студенти Харківського національного університету мистецтв.  Такий досвід сприятиме професійному росту майбутніх кадрів закладів культури.