Previous Next

На Полтавщині завершилася інформаційна кампанія щодо детінізації ринку праці

Надрукувати

Ще декілька років тому в числі найважливіших напрямків діяльності органів Пенсійного фонду були різноманітні заходи з надходження платежів до пенсійного бюджету та погашення заборгованості з їх сплати.

Наразі на перший план вийшли інші пріоритети - легалізація заробітної плати найманих працівників заради захисту прав застрахованих осіб. Це пов’язано з тим, що ядром численних перетворень і орієнтиром подальших кроків працівників Фонду є Реєстр державного соціального страхування, який згідно із законодавством ведеться Пенсійним фондом України з 1998 року.

Використовуючи відомості даного Реєстру, органи Пенсійного фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження рівня оплати праці в області. Таким чином, зусилля працівників Фонду як прямо, так і опосередковано впливають на процес надходження єдиного соціального внеску, адміністрування якого здійснюють органи Державної фіскальної служби.

За результатами моніторингу фахівці Фонду протягом 9 місяців поточного року направили до відповідних установ сигнальну інформацію по 4,4 тис. страхувальниках щодо нарахування заробітної плати у розмірі менше мінімальної та про ряд інших порушень.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від

5 вересня до 5 жовтня 2018 року в області тривала інформаційна кампанія щодо детінізації ринку праці.

Працівники Пенсійного фонду разом зі своїми соціальними партнерами наполегливо розповідали, демонстрували і попереджали найманих працівників і підприємців про ризики неофіційного працевлаштування і подальші перспективи соціального забезпечення. У вересні до органів Держпраці, які здійснюють контрольні функції, направлена інформація щодо порушників законодавства про працю. Таких роботодавців, за даними Реєстру, виявилося 107. Окремі з них використовували неоформлених працівників, інші порушували Закон України «Про відпустки», масово скорочували працівників або виплачували їм заробітну плату у розмірі менше мінімального, приховуючи виплату так званої «конвертної» заробітної плати; деякі платники внесків вдавалися до скорочення робочого часу найманих працівників при фактичному виконанні роботи повний робочий час, а також до інших свідомих чи несвідомих порушень.

Результат всіх цих протиправних маніпуляцій один - у громадян, які нині безтурботно піддаються фінансовій спокусі, у майбутньому втрачається стаж роботи та реально зароблена пенсія.

Після 5 жовтня на доручення Уряду контролюючі органи розпочали здійснювати комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. За цей час проінспектували 11 страхувальників і виявили 16 працівників, що працювали без оформлення трудового договору. Окрім того, постійно перевіряється загальна чисельність найманих працівників, яка у деяких платників може бути зовсім іншою до перевірки і після її проведення.

Відтак Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області знову закликає усіх роботодавців області та осіб, які здійснюють діяльність без державної реєстрації, зробити єдино правильний і відповідальний крок - легалізувати зайнятість працівників та заробітну плату. Дотримання вимог законодавства про працю забезпечить працівникам соціальні гарантії сьогодні та пенсійне забезпечення при досягненні пенсійного віку.

 

Головне управління Пенсійного фонду України

в Полтавській області