Previous Next

На Полтавщині сільськогосподарські землі одні із найдорожчих в Україні

Надрукувати

Сільськогосподарські землі Полтавщини одні з найдорожчих в Україні. За вартістю 1 га Полтавська область, поступаються лише Хмельницькій. У 2017 році ціна становила 4 тис. 253 грн/га.

Про це на апаратній нараді в голови облдержадміністрації повідомив начальник Головного управління Держгеокадастру в Полтавській Вадим Чувпило.

«Сільськогосподарські землі області, одні з найдорожчих проти інших регіонів. Про це свідчить середній розмір відсотка, який становить 42%, а це в п’ять разів більше від стартового. 80% земель в області – це особливо цінні ґрунти », - зазначив Вадим Чувпило.

Головним управління Держгеокадастру у Полтавській області сформований перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності і права оренди, які продаватимуть на земельних торгах. У ньому налічується 323 земельні ділянки загальною площею 7 тис. 100 га.

За 9 місяців цього року до переліку додали 173 ділянки, загальною площею понад 3 тис. га. Найбільше площ для включення до переліку запропонували Лохвицький, Великобагачанський, Оржицький, Пирятинський та Миргородський райони.

Цього року управління уклало договори на підготовку до продажу права оренди на земельних торгах у формі аукціону на 166 земельних ділянок, площею понад 3,5 тис. га.

З початку року головним управлінням продано прав оренди на 111 земельних ділянок. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та 7 ділянок для фермерського господарства.

Найбільше передано земель державної власності в оренду на території Лохвицького, Кобеляцького, Диканського Полтавського та Козельщинського.

Нині вже оголосили торги на 4 земельні ділянкит на 7 листопада; дві ділянки на 8 листопада; одну – на 9 листопада та чотири ділянки на 19 грудня.

За 9 місяців місцеві бюджети від продажу земель державної власності отримали 14,8 млн грн.

За інформацією начальника Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області для підготовки лоту до продажу районна рада має розробити технічну документацію нормативно грошової оцінки ділянки.

Однак часто райради безпідставно відхиляють розгляд відповідних документів.

«Наприклад, депутати Зіньківської районної ради блокують виконання даної вимоги. Через що право оренди на 12 земельних ділянок не можна виставити на земельні торги. Але є розроблений механізм роботи й підстав відмови на затвердження такої документації немає», - зазначив Вадим Чувпило.

Аби уникати таких ситуацій, голова облдержадміністрації Валерій Головко дав доручення, відпрацювати спільного листа до Кабміну, стосовно спрощення системи надання права оренди землі та НАБУ щодо бездіяльності, чи неправомірної діяльності конкретних керівників.

Звернув увагу голова керівників міст та районів на землі, що знаходяться за межами населених пунктів.

«Перед тим, як виносити розгляд перспективного плану на чергову сесію, потрібно обговорити з міськими головами, представниками органів місцевого самоврядування, районних адміністрацій та районних рад об’єднання земель навколо міст обласного значення», – сказав Валерій Головка.

Нині земельні торги на Полтавщині проводяться й в електронному вигляді.