Previous Next

Денис Монастирський: до ранку треба розібрати завали торгового центру

Надрукувати

На місце трагедії в Кременчук прибув Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. Він разом із начальником Полтавської обласної військової адміністрації Дмитром Луніним побував на місці пожежі, поспілкувався з рятувальниками та відвідав поранених у лікарні.

«Ми сьогодні знаходимось на місці трагедії в цивільному торговому центрі, поблизу нема військових і стратегічних об'єктів. Запущена ракета – це акт тероризму і воєнного злочину з боку російської федерації. Очевидно, що удар був нанесений у час максимальної присутності людей у магазині, – розповів Денис Монастирський. – За попередніми оцінками, в «Амсторі» було від 200 до тисячі осіб. Під час повітряної тривоги частина людей змогла вийти з ТЦ, тому нині важко назвати кількість загиблих».
Щодо атаки. За інформацією Міністра внутрішніх справ України, вона була здійсненна з бомбардувальника Ту-22, ракетою Х-22 (це 900 кг вибухівки). Постріл був здійснений із території Росії, Курської області. Фактично час і відстань для льоту ракети був незначним.
Нині на місці трагедії працюють рятувальники, комунальні служби області, задіяні військовослужбовці, волонтери. Поставлене завдання до ранку розібрати завали торгового центру.
«Поки що ми можемо дуже попередньо сказати про 13 загиблих: 12 знайшли тут і одна людина померла в лікарні, – розповів Денис Монастирський. – 25 осіб госпіталізовано, двоє з них у тяжкому стані, 5 перебувають у реанімації. Більш конкретну кількість загиблих нині назвати важко, адже була жахлива пожежа, весь центр згорів. Встановлювати особи загиблих можна буде за ДНК тестом… Слідство веде СБУ, провадження відкрито за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни)».
Був здійснений опис співробітників магазину, із 10 із них немає зв’язку. За інформацією працівників і поранених, які перебувають у лікарні, – більшість відвідувачів все-таки змогла вийти з ТЦ.