«Гігієна – медицина майбутнього»

Надрукувати

У цьому був переконаний лауреат Нобелівської премії 1904 року в галузі фізіології та медицини Іван Петрович Павлов.

Руки – наш головний інструмент, який ми постійно застосовуємо в побуті. Коли поглянути на долоні, здається, що вони чисті, проте, це лише видимість. Цілісінький день ми контактуємо із безліччю вірусів та бактерій. Вони скрізь: на предметах, на руках інших людей, на шерсті домашніх тварин. Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є гроші, мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп`ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та усі поруччя.

Дуже багато інфекційних захворювань можна підхопити через немиті руки. Це холера, черевний тиф, гепатит, дизентерія, грип та інші ГРВІ, сальмонельоз, хвороби, викликані глистами.

Про це розповів, завідувач пологового відділення КП «Міський клінічний пологовий будинок Полтавської міської ради» Сергій Цьохла/

Численнa армія мікробів, що «дислокуються» на руках, не становлять небезпеки, доки не потраплять в організм. Аби бактерії проникли всередину організму і спровокували розвиток хвороби, достатньо торкнутися брудними руками рота, очей або щось з`їсти.

Як не дивно, від усіх цих небезпечних хвороб нас рятує проста процедура – миття рук. Просте миття рук водою з милом допомогає ефективно боротися з гепатитом і дизентерією, запобігти грипу, гострим респіраторним захворюванням, в тому числі COVID-19, іншим численним хворобам. У третині випадків діареї запобігти їй можна було ретельним миттям рук. Чисті руки допомагають уникнути надмірного використання антибіотиків, а, відтак, не спровокувати стійкості до антибактеріальних препаратів.

Регулярне миття рук – одна з основних рекомендацій щодо запобігання вірусним хворобам, більшість яких передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус, що потрапив на шкіру рук, легко знешкодити за допомогою води і мила. Уникнути хвороб брудних рук можна за допомогою застосування універсального засобу – мила. Це дезінфікуючий засіб видаляє до 99% осівших там вірусів і бактерій. Мило позбавить від вірусів, що знаходяться у ліпідній капсулі – лужне мильне середовище розчинить цю оболонку і знищить їх. Саме тому для дотримання гігієни недостатньо лише ополіскувати руки проточною водою. Витирати руки після їх миття у громадських вбиральнях краще одноразовими паперовими рушниками або серветками.

Якщо мило та вода недоступні, для обробки рук можна використовувати спеціальні дезінфікуючі засоби для рук із вмістом щонайменше 60% спирту. У випадку перебування у закладах охорони здоров`я або, якщо ваші руки занадто брудні, миття рук повинно тривати на менше 40 секунд.

Не варто мити руки для галочки, адже таке миття може не принести потрібного ефекту і на руках залишиться занадто багато мікробів. За технологією потрібно кілька разів ретельно намилити руки милом, а потім його змити під проточною теплою водою.

Мийте руки:

перед використанням контактних лінз;

перед прийомом ліків;

перед приготуванням та прийомом та роздачею їжі;

після контакту з тваринами;

після відвідування вбиральні або зміни підгузку;

різними забрудненими предметами та поверхнями, особливо після тримання грошей у руках;

до та після контакту із хворими та будь-якими біологічними рідинами людей та тварин (кров, слина, сеча, ін..);

до і після обробки порізів або ран;

після відвідування місць масового перебування людей та прогулянок на вулиці;

після винесення сміття.