Юлія Лапутіна: Захист прав ветеранів прописаний у Плані відновлення України

Надрукувати

Державна ветеранська політика була і залишається пріоритетним напрямом. Про це наголосила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів.

Невідомий об'єктМіністр також нагадала, що керівництво країни завжди наголошувало на тому, що ветеранська політика має стати системним напрямком розвитку України.

Юлія Лапутіна зазначила, що у Плані відновлення України, який презентовано офіційно, окремим пунктом винесений “Захист прав ветеранів війни”. Він визначає пріоритетні напрями – “Забезпечення системи соціальної підтримки ветеранів” та “Надання державою можливостей ветеранам безбар’єрно реалізувати свій професійний потенціал для власного розвитку та економічного розвитку держави”.

“Наразі більшість наших ветеранів знову захищають країну на фронті. І ми маємо створити всі необхідні умови, щоб зі здобуттям Україною військової перемоги наші Захисники змогли долучитись до відновлення країни, стати в стрій на економічному фронті – стати “Воїнами відновлення”, – наголосила Юлія Лапутіна.

У Плані, зокрема, передбачено запровадити таку систему соціальної підтримки ветеранів, яка не лише полегшить їхні бойові травми та фінансові втрати, але й допоможе після закінчення служби бути реалізованим у соціально-економічному житті держави.

Також передбачено проведення комплексного огляду системи соціальної підтримки ветеранів, членів сімей загиблих Захисників та розроблення "мапи потреб" ветеранів з огляду на пріоритетні запити різних категорій ветеранів.

У пункті “Надання державою можливостей ветеранам безбар’єрно реалізувати свій професійний потенціал для власного розвитку та економічного розвитку держави” йдеться про розробку та імплементацію дорожньої карти системи переходу від військової служби до цивільного життя. А також про реалізацію умов рівного доступу до державних гарантій і послуг, зокрема через цифрові сервіси.

“Коли держава зможе повернути своїх Захисників у мирне життя – відновити їхнє фізичне, ментальне здоров’я, інтегрувати в економіку – після перемоги ми отримаємо додатковий потенціал для економічного розвитку як громад, так і всієї країни”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Крім того, у проекті Плану прописане необхідне нормативно-правове забезпечення, яке має розроблятися та впроваджуватися Мінветеранів спільно з іншими органами державної влади.

Також План містить перелік пропонованих загальнонаціональних проектів серед яких:

– створення системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя;

– трансформація мережі госпіталів ветеранів війни у сучасні реабілітаційні центри;

– створення Національного військового меморіального Кладовища та інші.

Детальніше ознайомитися з Планом відновлення України, що розроблено Національною радою з відновлення України від наслідків війни можна тут

Урядовий портал