В Україні на 40% збільшились випадки гострих кишкових інфекцій

Надрукувати

Йдеться про 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. 

Про це на брифінгу “Літо 2022 та інфекційні хвороби: підсумки та основна профілактика” повідомили фахівці Центру громадського здоровʼя. 

Епідситуація

Гострі кишкові інфекції – є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук. 

Серед найбільш поширених захворювань реєстрували:

Ротавірусна інфекція – 3533 випадки;

Сальмонельоз – 1028 випадків;

Шигельоз – 97 випадків;

Вірусний гепатит А – 103 випадки;

Ботулізм – 51 випадок. 

“За 6 місяців 2022 року на ботулізм захворіла 51 людина, серед них четверо померло. Ботулотоксин – це надзвичайно небезпечно!”,  – розповіла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоровʼя.

Переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею риби на стихійних ринках: непатраної соленої чи вʼяленої риби. Якщо така риба додатково перебувала під відкритим сонячним промінням –  це ідеальне середовище для розмноження ботулотоксину. Але і без цього вона небезпечна, адже ботулотоксин розмножується в кишківнику риби та отруює її всю. 

Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:

дотримуйтесь гігієни рук

мийте їжу під проточною водою

термічно оброляйте їжу

не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках

не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти

зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо

висушуйте посуд після його миття

якщо маєте сумніви в якості води – прокіпʼятіть її

вакцинуйтесь

Центр громадського здоров'я МОЗ УКраїни