Previous Next

Формуємо мережу для внутрішньо переселених осіб, щоб і надалі забезпечувати їх усім необхідним», – Дмитро Лунін

Надрукувати

1 серпня під керівництвом віцепрем'єраміністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук у Полтавській ОВА відбулася нарада щодо обговорення проблемних питань внутрішно-переміщених осіб. Окрім керівництва області, у ній також взяли участь народні депутати України Олексій Устенко, Андрій Боблях, Марина Бардіна, голови РВА, ТГ та представники кількох міжнародних організацій.

За словами Ірини Верещук, вона відвідувала Полтавщину декілька місяців тому й може впевнено констатувати: у сфері взаємодії з ВПО в області зроблено дуже багато.

«Те, що сьогодні ми як представники влади збираємося з кластерами людей, які самоорганізувалися й утворили відповідні групи за напрямами співпраці, це вагомий крок уперед. Серед наших пріоритетів на найближчу перспективу – підготовка до опалювального сезону. Для всіх організацій, які займаються допомогою щодо опалення (закупівлею конвекторів, обігрівачів, радіаторів) це теж має бути пріоритетом. Наше завдання – організувати роботу так, щоб люди були в теплі», – зауважила Ірина Верещук. 

Окрім того, за її словами, важливим моментом є ремонт приміщень для ВПО, заміна вікон на енергозберігаючі, що дозволить економити опалення. Серед іншого, є запити на побутову техніку, зимовий одяг від центрів ВПО. 

Окрему увагу акцентували на рішенні уряду щодо евакуації жителів Донецької області, оскільки в регіоні не буде газового постачання й належного проведеного опалювального сезону відповідно. 

«Це – виклик для нас. Ми маємо зробити все, щоб 200 тис. людей, із них 50 тис. дітей, які приїдуть на підконтрольні Україною території, були в безпеці й теплі. Цей процес повністю контролюватиметься урядом й здійснюватиметься централізовано через ОВА. Вони будуть формувати потребу для нових ВПО, щоб люди їхали уже в готові приміщення. Міжнародні організації в цьому процесі будуть обирати певний напрям роботи: хтось відповідатиме за одяг, хтось – за харчі, ліжка. Далі цей алгоритм відпрацьовуватимуть із громадами», – заважила Ірина Верещук.  

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін повідомив, що в області нині зареєстровано близько 200 тисяч переселенців.

«Очевидно, що кількість ВПО на Полтавщині збільшуватиметься, тому зараз ми формуємо мережу для внутрішньо переселених осіб, щоб і надалі забезпечувати їх усім необхідним. Окрім того, готуємося прийняти евакуйованих людей із Донецької області, бо там через знищену інфраструктуру неможливо в цьому році буде провести опалювальний сезон. І наша задача забезпечити їх житлом, теплом і усім необхідним для комфортного проживання», – зауважив Дмитро Лунін.