Рекомендації щодо профілактики харчових отруєнь влітку

Надрукувати

Літо – це можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. 

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Аби попередити харчові отруєння та гострі кишкові інфекції необхідно дотримуватися таких правил:

- не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

- не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

- не вживайте невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;

- не беріть в подорож та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

- на відпочинку виключіть приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

- під час відпочинку з дітьми ознайомте дітей з правилами дотримання особистої гігієни, слідкуйте за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі рослини;

- не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;

- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення  з вулиці та після кожного відвідування туалету;

- добре проварюйте, тушкуйте і просмажуйте харчові  продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.

Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря.