8 вересня – Міжнародний день фізіотерапії

Надрукувати

Фізіотерапія – галузь медицини, що застосовує для лікування сукупність природних (тепло, вода, повітря, світло), штучних складових (електричний струм, магнітне поле) та фізичний вплив (масаж).

Невідомий об'єктФізіотерапія часто використовується при реабілітації пацієнтів, які отримали важкі травми, а також при лікуванні хронічних захворювань різного характеру і локалізації.

Про це повідомила завідувач фізіотерапевтичного відділення, лікар-фізіотерапевт КП «2-а міська клінічна лікарня Полтавської міської ради», Марина Глущенко.

Фізіолікування постійно вдосконалюється. На сьогодні розроблено багато методик, які сприятливо впливають на відновлення організму пацієнтів навіть при найважчих і запущених  травмах. Лікувальні процедури підбираються з огляду на особливості травм пацієнта, його віку, стадії захворювання.

Показання до застосування фізіотерапії

Основними показаннями для призначення фізіотерапевтичних процедур є такі хронічні захворювання і травми:

Головним завданням фізіолікування є стимулювання захисних і регуляторних систем організму пацієнта на боротьбу з патологічними змінами, що відбулися в результаті хвороби, травми.

Основним місцем дії фізіопроцедур служать зовнішні шкірні покриви і їх рецепторні закінчення. Після нанесення на шкіру фізіотерапевтичного подразника, в ній порушуються нервові закінчення і передають цей імпульс ураженим органам, викликаючи тим самим стимуляцію кровопостачання, обміну речовин. Таким чином процедура надає болезаспокійливу дію, покращує трофіку тканин, підвищує можливості імунної системи.

Фізіотерапія: види лікування

Основні фізіопроцедури, що застосовуються в якості відновлювальної та лікувальної терапії:

Усі види фізіотерапевтичних процедур практично не викликають больових відчуттів, що особливо важливо пацієнтам, які отримали перелом, важкі травми. Призначають фізіотерапію для швидкого відновлення рухливості кінцівок при переломах, якнайшвидшої регенерації пошкоджених ділянок кістки і тканин, збільшення гнучкості і рухливості суглобів після зняття гіпсу. Паралельно з цим відбувається стимуляція усіх систем організму, що сприяє швидкій реабілітації у спорті та професійній діяльності.

Так, фізіопроцедури рекомендовані навіть у період загострення основного захворювання, вони швидше знімають напруженість і больові симптоми в організмі без застосування додаткових медикаментозних засобів.

Фізіотерапія сприяє якнайшвидшому відновленню фізичної та спортивної форми пацієнтів – загоєнню пошкоджених тканин, відновленню основних функцій і загальної працездатності, а також зниженню ризиків додаткових ускладнень і необхідності використання дороговартісних медичних препаратів.