Подаруй шанс на життя. 17 вересня – День донора кісткового мозку

Надрукувати

Щорічно, починаючи з 2015 року, у третю суботу вересня відзначається Всесвітній день донора кісткового мозку. За ініціативою Всесвітньої Асоціації донорів кісткового мозку (об’єднує понад 28 мільйонів донорів гемопоетичних стовбурових клітин із 52 країн світу), цього року 17 вересня ми традиційно присвячуємо день усім донорам, які погодилися подарувати свій кістковий мозок і стовбурові клітини периферичної крові дітям і дорослим.

У всьому світі в цей день проходять заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до завдань донорства. У цей день висловлюють щиру подяку донорам, лікарям і всім фахівцям, пов'язаним з донорством кісткового мозку. Саме завдяки спільним зусиллям всіх цих людей стає можливою допомога пацієнтам.

Пересадка кісткового мозку потенційно допомагає врятувати життя при таких захворюваннях, як лейкемії, лімфоми, апластична анемія, мієлодиспластичний синдром, спадкові порушення імунної системи та багато інших. Пересадка кісткового мозку є насправді трансплантацією стовбурових гемопоетичних клітин кісткового мозку або периферичної крові. Ці клітини володіють важливою унікальною властивістю, вони вміють відновлювати нормальне кровотворення у хворих.

В Україні роблять два види трансплантації кісткового мозку: аутологічну (пацієнт отримує власний кістковий мозок) та алогенну (від родинного або неродинного донора). Лише 25% хворих можуть мати родинного донора, це можуть бути брати, сестри, батьки або інші близькі кровні родичі. Усім іншим пацієнтам необхідно підбирати неродинного спорідненого донора – генетичного близнюка поза межами своєї родини. Для цього використовують спеціально створені реєстри потенційних донорів, людей, хто добровільно надав зразок своєї ДНК для ідентифікації людських лейкоцитарних антигенів (HLA), які заносяться до бази даних пошуку донорів. HLA – генетичні маркери в білках білих кров’яних клітин, що успадковуються від батьків. Ряд антигенів був визначений як важливий при зіставленні донорів і пацієнтів: чим ближчий збіг між пацієнтом і донором, тим кращий результат. Лише після знаходження донора у реєстрі проводиться забір стовбурових клітин та безпосередньо їх трансплантація хворому (реципієнту).

Процедура забору стовбурових клітин є цілком безпечною для донора. Вона здійснюється двома шляхами. Частіше проводиться забір гемопоетичних стовбурових клітин з вени донора після кількаденної стимуляції їх виходу у периферичну кров. Для цього використовують клітинний сепаратор – спеціальний апарат, який відбирає стовбурові клітини з крові донора, повертаючи усі інші компоненти та формені елементи крові назад у судинне русло. Донорам тромбоцитів ця процедура добре знайома. Рідше, менше ніж у 20% випадків, виникає необхідність безпосередньої донації клітин кісткового мозку. В такому випадку донора госпіталізують до спеціалізованої клініки на 1-2 дні та під загальним знечуленням за допомогою голки та шприца отримують кістковий мозок з тазових кісток, що може викликати нетривале відчуття дискомфорту. За допомогою вказаних процедур у донора забирають не більше 1-5% від загального обсягу кісткового мозку. Такої кількості цілком вистачає, щоб забезпечити кровотворення пацієнта на все життя. Кістковий мозок донора повністю відновлюється протягом декількох тижнів. Донор – людина, яка дарує шанс на життя!

На сьогоднішній день в Україні ефективно працює БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку» (UBMDR), створений для допомоги у пошуку неродинного донора. Метою роботи Реєстру є пошук спорідненого донора для кожного пацієнта, який потребує трансплантації кісткового мозку. Для цього БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку» співпрацює із світовим реєстром донорів кісткового мозку WMDA (The World Marrow Donor Association) та був включений в перелік світових реєстрів донорів кісткового мозку. Також співпрацює з лабораторією найбільшого німецького реєстру донорів кісткового мозку — DKMS Life Science Lab GmbH. Це дає змогу проводити аналіз ДНК за усіма вимогами профільних світових організацій. Стати потенційним донором може кожен, хто бажає допомогти та відчути себе супергероєм. Проте, з 2020 року у реєстрі UBMDR діють вікові обмеження для реєстрації потенційних донорів стовбурових гемопоетичних – 18-35 років. Це обумовлено тим, що реєстр фінансується та сплачує за аналізи донорів виключно за допомогою благодійних внесків, а чим молодший донор, тим краща ефективність лікування та відновлення для реципієнта. Усі, хто вже зареєстрований у реєстрі, можуть бути донором до свого 60-того дня народження!

Стати донором кісткового мозку та подарувати шанс на життя не важко, потрібно лише захотіти. Дякуємо кожній людині, яка через щедроти своєї душі зголосилася бути Донором кісткового мозку!

 

 

Тетяна Лиманець ,

к. мед.н., асистент кафедри внутрішньої медицини № 1 ПДМУ,

лікар-гематолог КП «ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР»