Previous Next

У новоствореному відділенні цереброваскулярної патології за рік пролікували 1000 пацієнтів

Надрукувати

У відділення цереброваскулярної патології обласної клінічної лікарні за рік пролікували 1000 пацієнтів хворих на інсульт. Відділення розраховане на 20 ліжок та оснащене сучасним обладнанням.

Як розповів головний лікар Полтавської обласної лікарні міні М.В. Сліфосовського Григорій Оксак, у відділенні за кошти обласного бюджету зробили ремонт. Придбали монітори, слідкуючу та дихальну апаратуру. Частину – за обласні кошти, частину отримали від МОЗ. У палаті кожен пацієнт забезпечений кардіомонітором.

«У лікарні відпрацьований та удосконалюється чіткий маршрут пацієнта. У нього включені всі служби зацікавлені та відповідальні за надання медичної допомоги при інсульті, – розповів   Григорій Оксак. – У закладі надають медичну допомогу з гострим інсультом».

За словами завідувачки відділенням гострої цереброваскулярної патології Оксани Яценко, Допомога хворим з мозковим інсультом надається 24/7.

«Лікування проводиться групою фахівців: невролог, нейрохірург, анестезіолог, кардіолог, дефектолог, психолог, фізичний терапевт. За умови злагодженої роботи спеціалістів можемо врятувати значну частину наших пацієнтів від смертності та інвалідності, – розповіла Оксана Яценко. – Якщо пацієнт вийшов з повним регресом, то відразу йде додому. В інших випадках проходить реабілітацію.

Завідувач нейрохірургічним відділенням Михайло Тончев зазначив, що нині значна увага приділяється ішемічним інсультам, оскільки це 80 % від загальної кількості інсультів.

«У середньому в Полтавській області реєструють від 4500 до 5000 інсультів щороку. Тобто кожного року така кількість людей захворює на інсульт. Ситуація гостра і в країні. Її зараз намагаються вирішувати на державному рівні. Ми вже третій рік як  впровадили канадські і європейські рекомендації з лікування інсульту», – сказав Михайло Тончев.

В обласній лікарні лікують не лише жителів області, а й людей з окупованих територій Донецької та Луганської областей, деокупованих Харківської та Сумської областей й Дніпропетровської.

Лікарі наголосили, що при перших проявах інсульту потрібно звертатися до фахівців та не зволікати з хворобою.