Previous Next

У Полтаві відбулася звітна конференція фермерів

Надрукувати

У Полтаві відбулася звітна конференція «Асоціації фермерів і приватних землевласників відродження Полтавщини». До Полтавської державної аграрної академії з’їхалися фермери з усіх районів. Запросили гостей з Сумської, Одеської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. Відповідно до реєстру, на конференцію прибуло 102 делегати.

«На цьому зібранні ми підіб'ємо підсумки минулорічної роботи та окреслимо плани на майбутнє. Нині в регіоні 2200 фермерів, які виробляють понад 15% сільськогосподарської продукції. Основним напрямком діяльності фермерських господарств Полтавщини є рослинництво. Немає іншої рушійної сили в селі, крім фермера. Серед різних громадських організацій, наша фермерська асоціація охоплює всі райони», – розповів керівник «Асоціації фермерів та приватних землевласників відродження Полтавщини» Василь Бурлака.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов говорить, що нині у фермерів чимало проблем. Однак на обласному рівні всіляко намагаються підтримати фермерів та селян. Зокрема в області діє Програма розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року.

 «Ми намагаємося почути і допомогти фермерам. Однак нині виникає чимало проблем.  Це й питання фінансування, зокрема малих господарств, участь в аукціонах, тощо. Та не зважаючи на це, саме фермери беруть активну участь у розвитку сіл. Вони допомагають школам,  дитячим садкам і фульдшерсько-акушурським пунктам. Хотілося, щоб більше фермерів займалися тваринництвом. Із 1800 фермерів близько 40 фермерських господарств займаються тваринництвом. Саме ця галузь потребує застосування новітніх технологій, а це чималі гроші. Звичайно, краще посіяти, наприклад, сою чи кукурудзу – експортнорентабельні культури та отримати одразу прибуток. Тому фермери не зовсім хочуть займатися цим напрямком», – сказав Сергій Фролов.

На засіданні вирішили зміни назву організації. Відтер вона називатиметься «Асоціації фермерів і приватних землевласників імені героя Небесної Сотні Віктора Чміленка».