Previous Next

Полтавщина увійшла у п’ятірку кращих областей країни за абсолютним показником працевлаштування безробітних у минулому році

Надрукувати

За абсолютним показником працевлаштування безробітних у минулому році – 37%  – Полтавщина увійшла у п’ятірку кращих областей країни. У ТОП-5  лідерів наша область також за професійним навчанням, яке пройшли торік 7,7 тисячі осіб, про це повідомила на прес-конференції директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

Протягом 2018 року послугами обласної служби зайнятості скористалося 63,3 тисячі безробітних осіб. Зокрема, вона поінформувала про визначення донесення до громадського середовища медійними засобами області об’єктивного стану та перспектив розвитку ринку праці Полтавщини.

«Головний показник, який свідчить про ефективність роботи влади Полтавщини – це рівень легальних трудових відносин. Протягом останніх п’яти років область демонструє один із найвищих рівнів легальної зайнятості населення. Цей розрахунок здійснює статистика рівня охоплення соціального страхування населення. За цим показником область займає друге місце в Україні. Кількість роботодавців, які співпрацювали з обласною службою зайнятості, зросла на 10,6% і досягла 9,4 тисячі. Вакансій, які пройшли через базу даних регіональної служби зайнятості у 2018 році, побільшало на 19 %  – до 72,3 тисячі одиниць. Близько 25 тисячі людей, тобто кожного другого, працевлаштували оперативно до набуття статусу безробітного. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування торік працевлаштували  1,1 тисячу  безробітних», – зазначила Катерина Клавдієва.

За сприяння обласної служби зайнятості отримали роботу 48,2 тисячі людей, що на 2,8 % більше, ніж у 2017 році.

«Служба зайнятості – це легальні трудові відносили та можливість працювати, як у себе в регіоні, так і за межами. На Полтавщині стає все більше поширеною внутрішня трудова міграція», – повідомила директор обласного центру зайнятості.

У регіональній службі зайнятості (станом на 1 січня 2019 року) перебувало на обліку 20,3 тисячі безробітних. Допомогу по безробіттю отримували 17,6 тисячі клієнтів служби зайнятості.

«Завдяки створенню територіальних громад стало набагато краще працювати. Сільський голова, який має субвенцію з державного бюджету, не завжди вмотивований для пошуку ресурсів. Голова ОТГ, створюючи в себе виробництво, отримує частину податку з доходу фізичних осіб до місцевого бюджету», – розповіла Катерина Клавдієва.

Кількість актуальних вакансій, заявлених роботодавцями до обласної служби зайнятості, станом на 1 січня  2019 року, у порівнянні з відповідною датою минулого року, збільшилася на 68,1% та становила 3,7 тисячі одиниць. У базі даних служби зайнятості містилася інформація про 2,4 тисячі пропозицій роботи, отриманих з інших джерел. Найбільшим попитом у  роботодавців торік користувалися кваліфіковані  робітники різних профілів. 

Завдання на 2019 рік – подальше впровадження інституту кар’єрного радника,  рекрутингу, розширення бази вакансій, обсягів професійної підготовки, перепідготовки і профнавчання безробітних.

Станом на початок 2019 року Полтавщина має найнижчі впродовж 20 років чисельність безробітних, які перебувають на обліку – 20,3 тисячі, та рівень зареєстрованого безробіття – 2,4% та найвищу за останнє десятиліття кількість пропозицій роботи – 3,7 тисячі одиниць.