Previous Next

У Полтаві онкохворі діти стали героями фотовиставки

Надрукувати

У Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Миколи Гоголя  стартував соціальний фотопроект.   Фотовиставка «Я живу, борюсь і не здаюсь!»  складається із 30 чорно-білих світлин. На них зображені діти, які лікуються  в гематологічному відділенні Полтавської дитячої міської клінічної лікарні. Наймолодшому учаснику – 1,8 років, найстаршому 6. Приурочили благодійний проект до Міжнародного дня онкохворої дитини. На світлинах зображений побут, труднощі лікування, радощі та надії діток, які найбільше за все хочуть вилікуватись.

«Два дні я працювала у дитячому відділенні, але ідею виношувала два роки, з того моменту, коли  вперше побувала в лікарні, де лікуються онкохворі діти. На фотопроект батьки хворих діток відреагували по-різному. Одні погодилися одразу, інші не дали згоди. Працювати було важко. Адже бачиш, як все це переживають батьки. Та коли зазираєш в маленькі, усміхнені оченята, сповнені любові до життя, то відчуваєш, як позитивні емоції додають їм сил», – розповіла авторка фотовиставки  Анна Чапала.  

Підтримали ініціативу Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, Департамент культури і туризму облдержадміністрації та  благодійний фонд «Карітас Полтава». Директор фонду Володимир Раковецький говорить, метою проекту є привернення уваги суспільства до дітей, що живуть з онкологією.

«Нині чимало сімей в яких є онкохворі. Але хвороба – це не є вирок, це є те, що іноді допомагає ставати сильнішими. Змінюватися і цінувати життя. І саме таким діткам, яких ви бачите на фото, погрібна підтримка», – розповів Володимир Раковецький.

Світлини містять інформацію про дитину та її діагноз.

«Професія онколога дуже важка, а особливо, коли ти працюєш з дітками. Лікувати онкохвору дорослу людину –  це одна справа, а лікувати дитину – зовсім інша. Треба працювати і з батьками, і з бабусями, і дідусями. Зробити потрібно так, щоб дитина позитивно поставилася до свого лікування.  Для нас дуже важливим є раннє діагностування ракоутворень.  Дякую всім, хто долучається до лікування цих діток, що ви не байдужі до чужих проблем», – розповів доктор медичних наук, професор, завідуючий кафедрою онкології та радіології УМСА Володимир Баштан.

Оглянути фотовиставку  можна протягом тижня в обласній універсальній  науковій бібліотеці ім. І.П.Котляревського. Потім її експонуватимуть в Українській медичній стоматологічній академії.