Previous Next

Полтавщина готується до проведення виборів Президента України

Надрукувати

Вибори президента України відбуваються в останню неділю березня п’ятого року повноважень глави держави. Таким чином, цього разу голосування повинно відбутися саме 31 березня 2019 року.

На апаратній нараді у голови облдержадміністрації обговорили питання забезпечення виборів Президента України в області.

Про адреси виборчих дільниць та формування списків виборців, особливо що стосується переселенців, зміну місця голосування та інше поінформував начальник відділу адміністрування державного реєстру виборців апарату Полтавської облдержадміністрації Юрій Северин.

 «Виборчий процес триває 90 днів, і наразі ми маємо його екватор. І якщо перша половина була з акцентована на центральному рівні, то наразі друга частина виборчого процесу переходить більше на місця. Завершився процес реєстрації кандидатів у Президенти України (44 особи) і в даний час ними внесено 309 осіб до складу 8 окружних виборчих комісій» – розповів Юрій Северин.

На території Полтавської області буде утворено 8 окружних виборчих комісій та працюватиме 1260 виборчих дільниць.

Станом на 15 лютого 2019 року на території області 1 147 259 виборців, які зможуть проголосувати як за своєю виборчою адресою, так і змінивши тимчасово місце для голосування.

Всі виборці можуть перевірити  інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців, звернувшись до програмного ресурсу «Особистий кабінет виборця». Змінити місце голосування можна, якщо виборець:

Для цього необхідно звернутися у відділ Державного реєстру виборців. В Полтавській області вони знаходяться: в Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях, Лубнах, Миргороді та усіх районах області. Перед візитом обов’язково потрібно взяти паспорт та документ, що підтверджує місце перебування (крім переселенців). Звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців можна лише особисто до 25 березня. Станом на 18 лютого такою можливістю в Полтавській області скористалися 1тис. 29 осіб.

Проголосувати за місцем свого перебування виборець може і без тимчасової зміни місця голосування, якщо він має постійну чи тимчасову нездатність пересуватися самостійно. Наразі постійних таких виборців в області – 22 533 виборці (2%).

Також Юрій Северин зазначив, що з  24 березня 2019 року окружні виборчі комісії області почнуть отримувати виборчі бюлетені, а 28-29 березня виборчі бюлетені будуть передані дільничним виборчим комісіям. З цього моменту приміщення відповідних виборчих комісії та виборча документація буде знаходитися під постійною охороною.

Одночасно, у період виборів Президента України, на території Полтавщини проходять 5 місцевих виборів на яких обираються депутати 4 сільських та 1 селищної ради.