Previous Next

У Полтаві підписали Меморандум про співробітництво в галузі культури з Українським центром культурних досліджень

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського підписали меморандум про співпрацю у галузі культури між Полтавською облдержадміністрацією та Українським центром культурних досліджень.

Підписання документу про співпрацю має на меті реалізацію реформи Децентралізації в галузі культури та, відповідно до пріоритетів Уряду до 2020 року, зміцнення потенціалу галузі культури, ролі культури в соціальному житті громад та міст України. Крім того, подальша співпраця спрямована на забезпечення культурних прав громадян на отримання якісних культурних послуг в незалежності від місця проживання, адже співробітництво в даному напрямку є складовою частиною формування єдиного культурного простору держави, що сприятиме налагодженню міжнаціональних відносин, формування сталих громад та надання впливу на економічний розвиток населених пунктів.

«Підписання цього меморандуму дасть змогу нам по-іншому подивитися на культурну спадщину, змінити свідомість та по-новому  оцінити саме поняття культури. Не варто приховувати, що не всі ОТГ досить активно розвивають цей напрямок та не ставлять дану галузь за пріоритетну. Однак є таке поняття, як культурні послуги. Нині до нього зовсім інший підхід та інші вимоги громади. В умовах децентралізації ми повинні розвивати цей напрямок не тільки в великих населених пунктах, а й в маленьких селах, селищах містечках», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.

Після підписання сторони сприятимуть налагодженню прямих контактів між керівним структурним підрозділом та закладами культури обласного рівня, регіональними представниками та головним офісом Українського центру культурних досліджень 

«Коли ми декларуємо європейський напрямок розвитку країни, маємо розуміти необхідність змін фінансових механізмів у галузі культури. Нарешті, приходить розуміння, що галузь необхідно не утримувати, а розвивати. Нині змінюється сприйняття культури та вимоги до працівників культури. Я задоволена, що в вашому регіоні чималу увагу приділяють розвитку культури і вас цікавить це питання.  Тому бажаю всім плідної роботи», – наголосила  директорка УЦКД Ірина Френкель.

У межах меморандуму на Полтавщині  проводитимуть картування культурних ресурсів задля вироблення концепцій культурно-економічного розвитку територій; надаватимуть знання з культурної (креативної) економіки, створюватимуть мережеві культурно-мистецькі проекти між громадами, здійснюватимуть методичний та науковий супровід в імплементації конвенції ЮНЕСКО з охорони нематеріальної культурної спадщини.

Крім цього відбулося засідання  колегії Департаменту культури і туризму облдержадміністрації.

«На наш департамент покладено чимало завдань, зокрема і в площині розвитку культури. Нині в такий складний час,  ми  має мо багато можливостей розвивати цей напрямок. Ми маємо знання вміння та певні навички. І кожен район повинен розвиватися в цікавому для нього напрямку» – зауважила директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації.