Previous Next

Субсидії готівкою: як і де отримати їх полтавцям

Надрукувати

У березні 203 тисячі родин із Полтавщини отримають комунальні субсидії «живими» грошима – 67% через пенсійний фонд і 33% – через «Ощадбанк». Загальна сума, спрямована на виплату субсидій готівкою у поточному місяці, становитиме 333 млн грн. Виплачувати кошти почали з 4 березня.

Про це під час апаратної наради повідомила директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

«Середній розмір субсидії  в області –  1 тис. 700 грн. По-новому, готівкою отримуватимуть субсидії ті, кому вона була призначена у 2018 році. У березні вони одержать кошти для оплати лютневих платіжок, у квітні - за березень, у травні - за квітень», – розповіла Людмила Корнієнко.

За її словами,  субсидії «живими грошима» можна отримати  в «Ощадбанку» через систему «Швидка копійка» або відкривши рахунок. Пенсіонери, які отримують пенсію через цей же банк, зможуть отримати там і субсидію. Якщо пенсійні виплати здійснюються через інші банки, то субсидію можна буде отримати за пенсійною карткою цього банку. Якщо пенсіонери отримують пенсію через пошту, то там же вони отримають і житлову субсидію, її нарахують разом із пенсією.

Як розповів заступник начальника обласного управління «Ощадбанку» з роздрібного бізнесу Олег Харитонов, щоб відкрити рахунок  у «Ощадбанку», субсидіант, який не є пенсіонером,  повен звернутися до найближчого відділення банку.  При собі мати  паспорт та ідентифікаційний код. Аби уникнути черг, представник банку радить почати робити це вже відсьогодні. І додає, що картки виготовляють безплатно.

«З 12 березня ті, кому субсидії призначили до 31 грудня минулого року, почнуть отримувати їх у грошовій формі. Субсидіанти, які не є пенсіонерами, гроші отримуватимуть щомісячно з 12 числа. Для зручності рекомендую пройти реєстрацію на нашому сайті або зателефонувавши до контакт-центру за номером 0800-210-800», – розповів Олег Харитонов.

Нова система розрахунків діятиме паралельно із тою, що Уряд запровадив в січні 2019 року. Вона передбачає безготівкові розрахунки через "Ощадбанк" та виплату зекономлених грошей по завершенні опалювального сезону.

Як розповіла Людмила Корнієнко, за таким принципом субсидіями користуватимуться ті, хто звернувся за ними вперше в 2019 році, та ті, хто  звернувся за перерахунком.

«Для проведення виплат щодо оплати житлово-комунальних послуг одержувач субсидій буде щомісяця отримувати смс-повідомлення. Після цього «Ощадбанк» перераховує кошти на рахунки підприємства, яке надає послуги. Ті кошти, що залишаються за платіжкою, субсидіанти платять самостійно. Зекономлені кошти також можна буде отримати готівкою по завершенні опалювального сезону. У травні Уряд порівняє обидва варіанти й обере ефективніший», – сказала Людмила Корнієнко.

В області субсидію отримують 230 тисяч сімей. Це 40% від всіх сімей регіону. 57 тисячам сім’ям призначили адресні субсидії, а саме через комісії, що працюють при міськвиконкомах та райдержадміністраціях.