Previous Next

Мобільні соціальні послуги в громадах Полтавщини: успішна практика за підтримки міжнародної програми

Надрукувати

Якісні соціальні послуги є невід’ємною частиною щоденного життя для понад 85 тисяч жителів області, з яких переважна більшість – це особи з інвалідністю та особи похилого віку. 

Досить часто це одиноко проживаючі люди, для яких вирішення буденних справ, таких як приготування їжі, прибирання оселі чи подвір’я, візит до аптеки чи магазину за продуктами, стає справжнім випробуванням.

Тому розвиток соціальних послуг, підвищення їх якості та доступності є безумовним пріоритетом діяльності облвійськадміністрації та Департаменту соціального захисту населення.

Реалізація міжнародно-технічної допомоги Програми ООН із відновлення та розбудови миру «Створення мобільної служби з обслуговування вдома одиноких непрацездатних громадян та паліативного догляду, натуральної допомоги» покликана охопити найвіддаленіші населенні пункти громад-учасниць шляхом запровадження сервісів мобільних соціальних послуг.

Окрім проведення низки організаційних та навчальних заходів, 4 територіальні громади області: Миргородська, Котелевська, Пирятинська та Опішнянська були відібрані для участі в проєкті та отримали від ПРООН спеціалізовані автомобілі з відповідним обладнанням для надання побутових послуг.

У листопаді цього року вже відбулись перші виїзди мобільних соціальних служб, до складу команди яких входять: соцпрацівники, медичні сестри, перукарі, фахівці з соціальної роботи, психологи та водії.

На даний час мобільними соціальними службами охоплено близько 100 осіб. Надано перукарські послуги, послуги рубання дров, чищення снігу, доставка ліків та продуктів харчування, психологічну допомогу, вимірювання тиску тощо.

Затребуваність такого проєкту серед мешканців області підкреслює його важливість, тому впевнені, що в подальшому успішні практики будуть масштабовані на інші територіальні громади, зокрема за рахунок підтримки міжнародних партнерів.