З 1 січня 2024 року запрацює земельний ринок для юридичних осіб

Надрукувати

Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року з моменту набрання чинності Закону України від 31 березня 2020 року № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Згідно із зазначеним Законом з 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року купувати землю мали право винятково фізичні особи-громадяни України в розмірі не більше 100 га на одну людину. 

1 січня 2024 року стартує другий етап земельної реформи, який дозволить купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення також юридичним особам, створеним і зареєстрованим за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Проте, юридичні особи будуть обмежені певними рамками: одна юридична особа не зможе претендувати більше, ніж на 10 тис. га.

Розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, будуть проводитись в безготівковій формі.

Водночас продаж державних і комунальних сільськогосподарських земель, як і продаж її іноземцям, залишиться під забороною.

Юридчний департамент Полтавської ОВА