Виплати на дітей: які державні допомоги можуть отримати сім’ї з дітьми?

Надрукувати

Кожна сім’я, в якій народилась дитина, має право на підтримку від держави.

Для надання повного спектру державних соціальних гарантій сім’ям з дітьми Департаментом соціального захисту населення облвійськадміністрації скоординовано роботу в області щодо визначення права кожної сім’ї на призначення усіх видів державних допомог на підставі однієї заяви при первинному зверненні.

Так, відповідно до законодавства одному із батьків новонародженого малюка призначається допомога при народженні дитини.

Загальний розмір допомоги становить 41280 грн. Виплата здійснюється одноразово у сумі 10320 грн, решта коштів допомоги виплачується по 860 грн до досягнення дитиною 3-х років. Період отримання допомоги зараховується до страхового стажу.

У 2023 році через органи соціального захисту населення області допомогу при народженні дитини отримало 29,9 тис. сімей з дітьми на загальну суму 322,0 млн грн, в тому числі 7,0 тис. сімей  допомогу призначено вперше.

Поряд з цим, батьки новонародженої дитини мають право на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді «пакунка малюка». Так званий бебі-бокс видається в пологовому відділенні. Це набір найнеобхідніших речей, які знадобляться для догляду за немовлям з перших днів його народження: підгузки, пелюшки, ковдри, дитячий одяг для новонароджених різного розміру, матрац, рушник, засоби гігієни, іграшки тощо.

Бебі-бокс також  можливо отримати в управлінні соціального захисту населення за місцем проживання (у разі неотримання в пологовому будинку), звернувшись протягом 30 календарних днів із дня народження дитини.

У минулому році в області  «пакунок малюка» в натуральному вигляді отримало 1949 сімей.  4643 сім’ям, за їх бажанням, виплачено одноразову грошову компенсацію його вартості у розмірі 6816 грн. на загальну суму 31,6 млн грн.

Крім того, батьки, які виховують трьох дітей і більше, мають статус багатодітної сім’ї та можуть отримати щомісячну допомогу на третю і кожну наступну дитину у розмірі 2 100 грн. Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, виплачується до моменту, поки дитині не виповниться 6 років. В області у 2023 році така допомога виплачена 5 тис. багатодітних сімей на суму 155,1 млн грн.

Одинока мати чи одинокий  батько мають право на додаткову грошову  допомогу  від держави на утримання дитини.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається з урахуванням доходів та майнового стану сім’ї. Розмір її визначається  як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї із розрахунку на одну особу.

Максимальний розмір допомоги у 2014 році становить на дітей віком: до 6 років – 2563 грн, від 6 до 18 років -  3196 грн, від 18 до 23 років, які продовжують навчатися за денною формою – 3028 грн, на місяць.

У минулому році 10,6 тис одиноких матерів (батьків), що мешкають в області, отримали державну підтримку на загальну суму 41,2 млн грн.

Виплата державних допомог сім’ям з дітьми проводиться органами соціального захисту населення своєчасно, заборгованість з виплати відсутня.