Умови та підстави прийняття позитивного рішення про виїзд волонтерів за кордон через систему «Шлях»

Надрукувати

Порядок перетину державного кордону регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України». 

Обласні військові адміністрації у разі введення в Україні воєнного стану, відповідно до пункту 2-8 Правил, уповноважені на прийняття рішень про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів: військових, правоохоронних органів; військових адміністрацій; медичних закладів; відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Особи щодо яких прийнято рішення про виїзд за межі України, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону. Відомості про таких осіб вносяться до інформаційної системи «Шлях».

Розпорядженням начальника облвійськадміністрації від 31.05.2023 № 351 затверджено Положення та склад Робочої групи з розгляду питань про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України при Полтавській обласній військовій адміністрації, яка здійснює розгляд документів, які надходять до обласної військової адміністрації з питань виїзду за межі України вищезазначених водіїв. Відповідно до Положення про Робочу групу заявниками, для виїзду водіїв за межі України також надаються копій таких документів:

копія паспорта громадянина України;

копія паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

копія ідентифікаційного коду (за наявності);

копія посвідчення водія на осіб, зазначених у додатку до листа (у разі виїзду транспортним засобом);

згода водіїв, зазначених у додатку до листа, на обробку їхніх персональних даних згідно з Законом України «Про захист персональних даних»;

копія військового квитка.

Рішення Робочої групи носить рекомендаційний характер для начальника облвійськадміністрації перед підписанням розпорядження про виїзд за межі України в умовах правового режиму воєнного стану, яке в подальшому надсилається до Адміністрації Держприкордонслужби, для врахування під час виїзду водіїв за межі України.

Водночас, повідомляємо, що кінцеве рішення про перетин державного кордону приймається Держприкордонслужбою.