В обласному архіві провели відкриті уроки для учнів Полтавського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою

Надрукувати

У межах відзначення 105-ї річниці проголошення Акта Злуки та заходів військово-патріотичного виховання молоді в області для учнів Полтавського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Віталія Грицаєнка працівники Державного архіву Полтавської області провели відкриті тематичні уроки. Вони присвячені формуванню українських військових частин та їх героїчній боротьбі з більшовицькими окупантами.

До участі в заході долучилися представники Полтавської ОВА.
«Знання історії, її ключових подій та фактів – це шлях до національної самосвідомості кожного з нас. Ви – та небайдужа, патріотично налаштована молодь, яка зробила вагомий і свідомий крок у житті, обравши навчання у профільному ліцеї. Ви – та прогресивна молодь, сила якої в знаннях, патріотизмі і щирій любові до України, – звернувся до ліцеїстів заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко. – Дуже радує і вселяє надію, що сьогодні все більше і більше молоді іде до архівних установ із метою дізнаватися правду щодо багатьох історичних і знакових подій».
Ліцеїстам продемонстрували архівні документи та світлини про найбільш боєздатні військові одиниці періоду Української Народної Республіки – Української Держави – Директорії УНР (1917-1921 роки): циркуляри про формування військових підрозділів, карти бойових дій, фото.
Розповіли про героїзм січових стрільців та вояків полку імені Богдана Хмельницького, видатних діячів, які брали активну участь в українізації та формуванні військових частин (Симона Петлюру, Євгена Коновальця, Миколу Міхновського, Вячеслава Липинського, Степана Лазуренка).
Учням також продемонстрували кілька документів, присвячених полтавцям – учасникам героїчної боротьби молоді біля станції Крути.
Відкриті тематичні уроки для ліцеїстів архівісти проводили впродовж двох днів.