Юридичний департамент відстоює у суді культурну спадщину м. Полтави

Надрукувати

Із метою збереження центрального історичного ареалу м. Полтава на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації, яке відбулося 23.01.2023, прийнято рішення про занесення до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини Полтавської області, за видом «архітектура», об’єкту «Будинок лікаря Василя Товстолужського», розташованого за адресою: м. Полтава, вул. Гоголя, 7.

Розпорядженням начальника Полтавської обласної військової адміністрації від 30.01.2023 №65 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 15.10.2020 №590» вказаний об’єкт внесено до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини Полтавського району Полтавської області. Власник будинку, Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансово-промислова компанія «ЄДНІСТЬ», не погодився з прийнятим рішенням та оскаржив його до Полтавського окружного адміністративного суду.

Згідно матеріалів науковців, вулиця Гоголя є однією з найкраще збережених в історичному плані вулиць Полтави. На новішій ділянці її забудова репрезентує дохідні будинки, ресторани, торговельні ряди, а початковий відрізок має цілий ансамбль єврейських культових і освітніх будівель.

Разом з тим, товариство робить усе можливе, щоб зняти з будинку по вул. Гоголя, 7 охоронний статус та збудувати на цьому місці нову багатоповерхівку, оскільки власники не вважають цей будинок пам’яткою місцевого значення і незгодні з історичною довідкою науковця Оксани Бєлявської.

Полтавська обласна військова адміністрація відстоює рішення про внесення даного будинку до Переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини через неабияку його цінність для міста, адже, будинок є невід’ємною частиною архітектурного цілісного фронту вулиці та не має видимих ознак аварійності. Полтава, на щастя, не має руйнувань історичного центру внаслідок ракетних ударів, які в той же час стирають цілі пласти історії і архітектури сусідніх крупних міст.

З метою захисту культурної спадщини та не допущення забудови історичного ареалу міста, працівниками Юридичного департаменту відстоюється правомірність вказаного розпорядження у суді. На цей час розгляд справи триває.