Юлія Фалєєва: «Про ментальне здоров’я треба дбати так само, як і про фізичне»

Надрукувати

На брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини начальник Центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України в області Юлія Фалєєва розповіла про роботу психологів. Нині вони проводять практичні та лекційні навчання персоналу служби та цивільному населенню.

«У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» психологи ДСНС пройшли практичне та теоретичне навчання. І тепер проводять психологічні тренінги з надання першої психологічної допомоги в надзвичайних ситуаціях та підтримки ментального здоров’я в цілому, – розповіла Юлія Фаєєва. – Проводимо навчання для працівників соціальної сфери, державних установ, закладів освіти, журналістів. Розповсюджуємо знання про важливість дбати про себе».

Крім того, психологи надають психологічну допомогу людям, що потрапляють в надзвичайні ситуації. Адже переживань через воєнні дії в країні побільшало в усіх.

«Про ментальне здоров’я треба дбати так само, як і про фізичне. Ми звикли відпочивати та лікуватися, уже коли захворіли. Набагато важливіше дбати про себе завчасно, щоб покращити імунітет. Потрібно знаходити час для себе, навіть коли ми фізично та емоційно не виснажені. Невеличка перерва, відпочинок, прогулянка містом, телефонна розмова з близькою людиною часто рятують від емоційного вигорання, – розповіла Юлія Фалєєва. – Самотурбота та туброта про оточуючих зараз дуже важлива».

Днями в області провели тренінг для журналістів, які зазнають психо-емоційного навантаження при виконанні професійних обов’язків. Часто вони не лише спостерігають за подіями, не залишаються осторонь, пропускають ситуації через себе й зазнають вторинної травматизації.