Із початку року до обласного контактного центру Полтавської ОВА надійшло 62 звернення з питань земельних відносин

Надрукувати

Заяви та скарги даної тематики, як правило, носять сезонний характер. Більшість заявників озвучують свої проблеми у сфері земельних відносин та аграрної політики переважно на початку весни та осені, що співпадає з обов’язком орендарів паїв здійснити розрахунок згідно укладених договорів.

Більше половини звернень цієї тематики, а саме – 34, стосувалися затримки з розрахунками за оренду землі.

Проблематика вирішення земельних спорів та отримання у власність земельних ділянок формують іншу частину озвученої тематики і не мають в часовому проміжку пікових моментів. Загалом з початку року надійшло 20 таких заяв.

В даному випадку повноваження з вирішення цих ситуацій належать місцевим громадам. Для уникнення в подальшому появи нових скарг органи місцевого самоврядування мають проводити системну роз’яснювальну роботу, вчасно та об’єктивно розглядати подані пакети документів від мешканців, які виявили бажання отримати земельні ділянки, роз’яснювати положення законодавства, що діють в умовах воєнного стану та врегульовувати наявні спірні моменти в між сусідських відносинах.

За територіальним принципом чітко визначених лідерів серед громад, які можна було б назвати найбільш проблемними, немає. Наразі більш активно звертаються мешканці Миргородського району. Але поодинокі заяви надходять і з інших районів Полтавщини.

Як правило, основна категорія заявників – жителі сільських населених пунктів.

За результатами попереднього розгляду фахівцями центру перевіряється коректність та повнота отриманої інформації, а потім здійснюється їх надсилання до відповідних громад чи профільного Департаменту обласної військової адміністрації уже для предметного вирішення питання.

За підсумками їх розгляду більшість звернень вже опрацьовано. У разі підтвердження порушень умов договору оренди вживалися заходи щодо  позитивного врегулювання ситуації. В інших випадках надано роз’яснення.

Кожен за потреби має можливість безперешкодно та безкоштовно звернутися на  телефонну лінію Полтавської ОВА: 0800502230 та оформити звернення.