У Полтаві презентували добірки праць краєзнавців Олександра Дзюби та Василя Магди

Надрукувати

У Полтаві відбулася презентація добірки праць краєзнавців Олександра Дзюби та Василя Магди «Шишаччина: вчора, сьогодні, завтра», «Голодомор на Шишаччині», «Яресківська експедиція 1921», «Шишаччина», «Яреськи: вчора, сьогодні».

Кропітка робота дослідників стала вагомим внеском в історико-краєзнавчий епос Шишацької громади та надійним підґрунтям при вивченні та подальшому дослідженні історії полтавського краю.

Презентація стала авторським запрошенням до краєзнавчої прогулянки історичними та сьогоднішніми стежками краю. Під час цієї своєрідної прогулянки О. Дзюба та В. Магда  інформативно й емоційно змальовували красу й велич громади та окреслили своє бачення її майбутнього розвитку. Лейтмотивом їхніх виступів стало донесення до аудиторії унікальності і значимості своєї малої батьківщини.

Під час зустрічі, окрім презентації власне краєзнавчих видань, автори висловили також низку слушних думок з приводу подальшого розвитку досліджень в галузі регіональної історії. При цьому особливу увагу вони акцентували на необхідності збереження незрівнянних краєвидів та унікальних туристичних можливостей Шишаччини та її виняткового культурного надбання.

Добірка праць, як і самі автори, викликали у зацікавленої аудиторії живий, непідробний інтерес, тож від самого початку презентація перетворилася у живу невимушену бесіду.

Автори висловили вдячність Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського, працівникам відділу краєзнавства за теплу і незабутню зустріч, яка сприяла патріотичному вихованню нашої молоді, що на сьогодні є важливим елементом збереження української державності.

Полтавська ОУНБ ім. І. П. Котляревського вкотре дає можливість пропаганди краєзнавчої літератури та представлення нових авторів, можливість культурними засобами підтримувати наших бійців. Культурний фронт не перестає працювати і надихати, донатити і волонтерити. Тож робимо все можливе там, де ми потрібні. Разом ми сила. Разом до перемоги!

 

 

Ірина Петренко,

докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри педагогіки та суспільних наук Полтавського університету економіки і торгівлі,  відповідальний секретар Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України