Previous Next

17 травня в Полтаві покажуть виставу «Наталка Полтавка.doc»

Надрукувати

На сцені Полтавського обласного академічного театру імені М.В. Гоголя представлять нове бачення п’єси «Наталка Полтавка». У травні актори Київського академічного театру на Печерську презентують виставу «Наталка Полтавка.doc».

У музеї-садибі Івана Котляревського відбулася пресконференція, на якій виконавці головних ролей Григорій Бакланов і Дарія Творонович та заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко розповіли про історію створення вистави.

«Артисти Київського театру презентують свою виставу «Наталка Полтавка.doc» полтавському глядачеві. Її покажуть в обласному театрі імені Гоголя, в нашому класичному закладі культури і мистецтв. Полтавська публіка вибаглива. Сподіваємося, що ця вистава матиме успіх. Адже тут переплітається класика та сучасність», – розповів Антон Чубенко.

Григорій Бакланов наголосив, що актори провели велику роботу, шукаючи по всій Україні людей із тими ж запитами та проблемами, що були в героїв пʼєси. Їх турбували кохання на відстані, невизначеність у житті та в стосунках, питання необхідності шлюбу, виховання, стосунки з батьками, шаблони суспільства, які людина боїться порушити.

«Історія «Наталки Полтавки.doc» цікава і прекрасна. Виставі вже 4 роки. Починалася вона не з п'єси Котляревського, а саме з Полтави. Знайшли конкретну пару, яка проживала ті самі проблеми, що й Наталка і Петро в п'єсі. Це наші друзі, які є акторами театру, – розповів Григорій Бакланов. – І от нарешті ми веземо цю історію туди, звідки вона починалася».

Полтава – перше місто, куди актори вирушили з гастролями.

В основі драматургії проєкту – розповіді представників різних соціальних та вікових груп жителів мегаполісів, провінційних міст та сіл України. Їх почали збирати ще в 2019 році з Полтави.
«Ми приїжджали в Національний музей-заповідник М. В. Гоголя, в садибу Івана Котляревського та просто зупиняли людей на вулиці. Питали: «Хто така Наталка Полтавка?» Потім із цих відповідей зібрали образ Наталки», – розповіла Дарія Творонович.

За її словами, найцікавіше те, що долі персонажів тісно переплітаються з долями акторів. У виставі перегукуються сучасність з оригіналом текстів Івана Котляревського.

Заступник начальника ОВА Антон Чубенко зауважив, що цьогоріч відзначають 255-ту річницю від дня народження Івана Петровича Котляревського. З цієї нагоди на Полтавщині заплановано провести низку мистецьких подій. Зокрема, обласний огляд-конкурс народної творчості, конкурс читців творів І.П. Котляревського, науково-практична конференція, концерти, круглі столи та фестиваль сучасних театрів. Також в Полтавському академічному театрі ляльок покажуть «Енеїду», у театрі ім. М.В. Гоголя – оновлену виставу «Наталка Полтавка». Центр охорони та досліджень пам’яток археології презентує видання «Се вещі рідкі і старинні».