Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення комунальної форми власності

Надрукувати

Департамент агропромислового розвитку облвійськадміністрації нагадує Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення комунальної форми власності (далі – Правила), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 650.

Ці Правила є обов’язковими для виконання усіма власниками, орендарями та користувачами земельних ділянок, на яких розташовано полезахисні лісові смуги та покладають на землекористувачів обов’язок проведення заходів з утримання та збереження полезахисних смуг.

З метою визначення необхідності проведення невідкладних заходів з поліпшення санітарного стану полезахисних лісових смуг, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій, стихійного лиха тощо) у пошкоджених, малоефективних, зріджених, відмираючих насадженнях, які втрачають свої захисні функції  проводяться заходи на підставі:

- затверджених в порядку, визначеному статтею 48 Лісового кодексу України, матеріали лісовпорядкування;

- проведення обстеження комісією, що утворюється органом місцевого самоврядування.

Комісія утворюється органом місцевого самоврядування, до повноважень якого належить передача у власність або користування земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, протягом 14 календарних днів після отримання клопотання землекористувача про необхідність проведення невідкладних заходів у насадженнях полезахисних лісових смуг.

Головою комісії визначається представник органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить передача у власність або користування земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами. До складу комісії включаються землекористувач (або його уповноважена особа), представники державного спеціалізованого лісозахисного підприємства, територіального органу Держлісагентства, органу місцевого самоврядування. Також може включатися представник у сфері охорони навколишнього природного середовища за наявності об’єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон, земель, зарезервованих для заповідання, та об’єктів Смарагдової мережі.

У день проведення обстеження, керуючись Правилами складається акт з визначеними характеристиками насаджень та обгрунтуванням необхідності проведення заходів щодо їх оздоровлення, який затверджується головою комісії.

Акт обстеження складається у двох примірниках. Перший примірник акта зберігається в органі місцевого самоврядування, що утворив комісію, другий примірник - у землекористувача.

Копію акта обстеження землекористувачі надають територіальним органам Держекоінспекції.

Якщо актом передбачається проведення рубок догляду, реконструктивних рубок, то необхідно оформити лісорубний квиток відповідно до статті 69 Лісового кодексу України.

У разі коли стан насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення дерев здійснюється у найкоротші строки з подальшим оформленням акта та лісорубного квитка протягом місяця від початку рубки.

Наголошуємо, що на земельних ділянках під полезахисними лісовими смугами забороняється: складувати матеріали; будувати будь-які споруди; влаштовувати звалища сміття, снігу та льоду; обладнувати стоянки транспортних засобів; випалювати суху рослинність, розпалювати багаття; добувати з дерев сік, смолу, робити надрізи; знищувати мурашники, ловити птахів і звірів; провадити будь-яку діяльність, що може негативно впливати на стан полезахисних лісових смуг.