Previous Next

В урочищі Триби вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Надрукувати

Ганна Михайленко тримає в руках фото своєї родини. На ньому її дід, якого розстріляли в 1938 році. Світлину зробили за півроку до тієї страшної для родини події. Жінка проживає в Києві. Вперше приїхала в урочище Триби. Говорить, лише нещодавно дізналися, що саме тут похований її дідусь.

«Моя мама проживала в селі Павлівка Зіньківського району. Мого дідуся Василя Карася забрали 3 січня 1938 року о 4 ранку. Сказали: «Збирайся!». І він пішов. Більше ми його не бачили. Забрали всі дитячі речі, мамин одяг, світлини. Одне, що мамі вдалося зберегти, – це плахту й попередницю, яку я зберігаю», – розповіла Ганна Михайленко.

Як зазначив заступник директора – начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт, кількість жертв політичних репресій в Україні неможливо підрахувати – це неймовірні цифри. На Полтавщині з вересня й до кінця 1937 року розстріляли 1934 особи. За перше півріччя 1938 року засудили до страти близько 7 тисяч людей, з них 6 тисяч – українці.

«Раніше на цьому місці був будинок, огороджений колючим дротом. Місцеві жителі не знали, що тут відбувається. Коли в 1941 році прийшли німці, будинок знесли. Жителі навколишніх сіл вирішили подивитися, що ж було на тому місці. Думали, що там ховали якісь скарби. Коли почали вести розкопки, виявили масові поховання. Однак тоді цю справу не зрушили з місця. В 1968 тут спробували відновити кар’єр і добувати пісок. І працівники знову натрапили на поховання. Але і тоді справу замовчали. У 1981 році знову в кар’єрі почали видобувати пісок. І також виявляти масові поховання. В 1990 році, за рішенням обласної ради, створили спеціальну комісію, яка займалася цим питанням. 17 квітня 1990 року залишки близько 200 осіб перепоховали в урочищі Триби. У 1995 році на місці перепоховання відкрили меморіальний комплекс. Є документи, у яких засвідчено, за що засуджували цих людей. Їх трактували і як анархістів, і як іноземних шпигунів, і як троцькістів, меншовиків і буржуазних націоналістів тощо. Але розкладки були й за національними ознаками», – розповів Тарас Пустовіт

Щороку в с. Триби, що під Полтавою, вшановують пам’ять жертв політичних репресій. 19 травня тут зібралися небайдужі полтавці, державні службовці, представники обласної й міської влади, народні депутати, студентство, громадськість, військові та духовенство. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання всіх, хто загинув від дій тоталітарного режиму, та помолилися за упокій їхніх душ. Заупокійне поминальне богослужіння провів архієпископ Полтавський і Кременчуцький Православної церкви України Федір. До пам’ятного знака на місці перепоховання останків жертв політичних репресій поклали квіти.

«Сьогодні важкий день. Ми згадуємо жертв великого терору, які зазнали політичних репресій сталінським режимом. Кожен із нас повинен пам’ятати й надалі не допустити таких страждань, яких зазнали ці невинно убієнні люди. І наш святий обов’язок – шанувати їх та пам’ятати. А особливо нагадувати й розповідати історію молодому поколінню, щоб вони винесли з цього певні уроки та не допустили такого жорстокого ставлення один до одного», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

Нагадаємо, щороку в третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій.