Previous Next

Дотримання фінансово-бюджетної дисципліни на Полтавщині

Надрукувати

Стан фінансово-бюджетної дисципліни в області у першому півріччі 2019 року обговорили на апаратній нарді.

Як повідомила начальник Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області Ірини Салогуб, протягом першого півріччя 2019 року Управлінням проведено 169 заходів державного фінансового контролю, з них: 27 ревізій, 14 державних фінансових аудитів, 127 моніторингів закупівель та 1 перевірка закупівель.

Піддано контролю та дослідженню 8,2 млрд грн, фінансових і матеріальних ресурсів регіону, з них: державних – 5,4 млрд грн, комунальних – 2,8 млрд грн.

За результатами проведених 14 державних фінансових аудитів, виявлено недоліків на загальну суму 279,3 млн грн.

«Якщо говорити про застосування заходів, даних нам в межах наданих повноважень, то за вказаний період до розпорядників бюджетних коштів застосовано 24 фінансові санкції. У 8 випадках зупинено операції з бюджетними коштами, у 6 – зменшено бюджетні асигнування на суму 1,1 млн грн, у 3 випадках (тимчасово) зупинено бюджетні асигнування, 7 керівників попереджено про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою про усунення порушення на загальну суму 2,6 млн грн», – поінформувала Ірина Салогуб.

Крім того, за результатами проведених контрольних заходів встановлено порушення, які мають ознаки кримінальної відповідальності. Всі матеріали передано до правоохоронних органів. За 4 матеріалами порушені досудові розслідування.

Зупинилася Ірина Салогуб і на проблемних питаннях, які притаманні для нашого регіону.Зокрема, це порушення у показниках кошторисів фінансової звітності та інше.Також на прикладі однієї ОТГ Ірина Салогу показала неефективність використання коштів.

«Є громада, ми провели певний аналіз і бачимо такий результат. 1/3 доріг потребують ремонту,75% закладів освіти не мають належної матеріально-технічної бази, тож про яку якість освітніх послуг ми можемо говорити. Також школи цієї ОТГ не мають спортивних майданчиків», – розповіла Ірина Салогуб.

Вона наголосила, що перш за все в цьому виявляться бездіяльність керівників. Також посадовиця наголосила, що аудиторів не варто боятися, а з ними потрібно співпрацювати.

Як зазначив т.в.о голови облдержадміністрації Роман Товстий, керівники ОТГ та органів місцевого самоврядування повинні усвідомити, що управління Північно-східного офісу Держаудитслужби – це не каральний орган, а насамперед їхній партнер.

«Результати перевірок, які відбуваються на місцевому рівні несуть не системний характер. Більшість голів ОТГ є успішними в області. Однак є й такі громади в яких не відбулися зміни. Так в деяких громадах 50% йде на утримання апарату, натомість того, щоб розвивати інфраструктуру в громаді», – зазначив Роман Товстий.

За результами звіту були дані відповідні доручення.