Previous Next

Як не отруїтися грибами

Надрукувати

Настав період збору населенням дикорослих грибів, під час якого зростає ймовірність отруєнь. Занепокоєність викликають ускладнення та летальні випадки серед потерпілих від отруєнь грибами, особливо у дітей.

Однією з основних причин смертей є пізнє звертання за медичною допомогою. У 60% випадків отруєння, спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння грибами здебільшого мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-годин після вживання. Перебіг отруєння грибами набагато скла­дніший, ніж інших харчових отруєнь, і нерідко ускладнюється вживанням алко­гольних напоїв.

Не лише отруйні, а й їстівні гриби, що виросли на екологічно забруднених територіях або змінили свої властивості під впливом певних факторів, викликають інтоксикацію. Дані лабораторних досліджень вказують на значне забруднення дикорослих грибів важкими металами, що може також бути причиною отруєнь або підсилювати дію грибних токсинів.

Тому лікарі рекомендують:

 - відмовитися від споживання дикорослих грибів, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

 - збирати тільки ті гриби, які добре знаєте, остерігатися збирання пластинчатих грибів,

 - не збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

- не збирати гриби під час посухи, бо вони втрачають воду і накопичують токсини;

- не купувати гриби з рук у приватних осіб у місцях несанкціонованої торгівлі (на ринках, автошляхах, в місцях стихійної торгівлі);

- не покладатися на «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони є помилковими;

- не вживати спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;

- не давати гриби дітям (це не дитяча їжа!), вагітним та жінкам, що годують груддю, та особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту;

- перед приготуванням гриби промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин, готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше однієї доби;

- у разі отруєння, негайно викликати екстрену медичну допомогу; 

- при виникненні симптомів отруєння (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) два-три рази промити шлунок підсоленою водою (1-2 л) з розрахунку одна столова ложка солі на один літр води, кілька раз зробити очисну клізму, давати пити багато рідини з проносними засобами;

- не допускати самолікування, бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг хвороби;

- при отруєнні залишки грибів не викидати – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм.

 

Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА