Previous Next

У Полтаві вшанували Івана Котляревського

Надрукувати

Син козацького старшини, канцелярист городового магістрату, творець «Енеїди» та основоположник сучасної літературної української мови. Сьогодні, 9 вересня, минає 250 років від дня народження відомого українського письменника Івана Котляревського. В Полтаві вшанували класика літератури низкою заходів.

Опівдні біля могили українського класика зібралися сотні людей.  До обласного центру з’їхалися діячі культури, письменники, літературознавці, науковці з різних куточків країни, зокрема з Києва, Волині та інших міст.

Заслужений працівник культури України Іван Сидорук  приїхав з Ковеля Волинської області разом з дочкою Іванкою.

«Дорогою я відвідав школу № 27 у Полтаві. Для учнів 9-го класу провів тематичну зустріч «Іван Котляревський та Олена Пчілка». У себе на Волині з 14 років я знав про Полтаву та Ворсклу. У нас була вчителька, яка дуже цікаво розповідала про «Енеїду». Я її перечитав всю в 7-му класі. Пробував й сам віршувати. І для мене Іван Котляревський іде поруч з Іваном Франком по життю. Я вперше у Полтаві. Особисто мене здивувало те, що такий помпезний монумент на могилі письменника й немає символу віри – хреста», – сказав Іван Сидорук.

Нині громада Полтави хоче надати могилі письменника первісного вигляду. Як розповів мистецтвознавець Сергій Козлов, у Свято-Успенському соборі понад 5 років зберігається освячений хрест, який мають намір встановити на могилу.
«Хотіли його поставити цього року. Однак виникли певні труднощі з дозволами. За два – три роки зберемо кошти громадою, і хочемо виготовити верхівку з граніту та встановити на неї хрест, щоб могила набула такого вигляду, як була у часи поховання митця. Єдине, що потрібно, отримати від місцевої влади дозволи», – сказав Сергій Козлов.

Вшанувати класика прийшли представники обласної та міської влади, громадськість, школярі та студенти, духівництво. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір відслужив панахиду. Присутні поклали квіти до могили.

«Шановні містяни та гості. Сьогодні нас тут зібрав найвідоміший полтавець Іван Котляревський. Насамперед, Івана Петровича ми знаємо як того, хто заснував українську літературну мову. Але він був і істориком, і етнографом, і військовим, і композитором. Але найбільше любив Україну та нашу мову, і не мислив себе без Полтавщини. І нехай ті зерна, що посіяв Іван Котляревський зростатимуть у наших прийдешніх поколіннях», - сказав т.в.о голови облдержадміністрації Олег Пругло.

Продовжили відзначення ювілею біля пам’ятника Івану Петровичу Котляревському. Тут відтворили атмосферу 1903 року, коли  в Полтаві відкрили пам’ятник видатному письменнику. Біля монумента можна було побачити театралізованих героїв часів Котляревського та звучали українські пісні.