• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Із нагоди 250-річчя Івана Котляревського в Полтаві презентували ювілейну марку

У музеї-садибі Івана Котляревського, що на Івановій горі в Полтаві, з нагоди ювілею письменника актори відтворили епоху ХVIII століття. Почесних гостей на садибі письменника зустрічали одразу три Котляревських – малий, юний та дорослий.

Грати досвідченого письменника випала честь Сергію Озерянку, актору Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театрі імені М.В. Гоголя. Це вже 50-те його перевтілення в Івана Петровича.

«Я певен, що зовні не дуже схожий на Котляревського, але режисер театру вважає по-іншому, тож основоположника української літератури граю я, – усміхається актор. – Важко сказати, яким він був. 250 років минуло. Але я уявляю Котляревського розумною, поміркованою людиною, яка говорила зважено, спокійно, літературно. Тому моя місія – донести до глядача правильну українську мову, нагадати, що вона у нас колискова, маємо нею пишатися».

Після коротких інсценізацій-замальовок із життя Котляревського та полтавців тієї епохи, гостей запросили до музею. Там відбулася традиційна акція, на яку філателісти України і світу чекали 50 років.

«Я тримаю в руках артефакт, який із трепетом будуть зберігати філателісти всього світу – унікальну поштову марку зі штемпелем спецпогашення на честь 250-річчя Івана Котляревського, – зазначив доцент кафедри Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Гліб Кудряшов. – Сподіваюся, що вона буде такою ж популярною, як її попередниця 50 років тому».

Дизайн марки розробили працівники Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського й передали в Полтавську дирекцію Укрпошти. На марці – відомий портрет класика літератури, а на конверті – малюнок Тараса Григоровича Шевченка, завдяки якому й вдалося відтворити саму садибу Котляревського.

Спецпогашення доручили секретарю Полтавської міської ради Олександру Шамоті, директору Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського Руслану Яременку, директору Полтавської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Андрію Рижову та голові Полтавської спілки філателістів Михайлу Мелліну. Вони в чотири руки поставили штемпель «Полтавщина – край любові» на чотирьох конвертах із ювілейною маркою, а потім поставили підписи на них.

«Ювілейна марка на честь 250-річчя Івана Котляревського вийшла тиражем понад 3 тисячі екземплярів, тому всі охочі можуть нею користуватися для відправлень у межах України. Погашені конверти з підписами будуть передані до фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Музею зв’язку України, Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського, – розповів директор Полтавської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Андрій Рижов. – За цей рік у Полтаві вже відбулося 4 спецпогашення марок».

На святі охочі могли придбати нові марки та ювілейні листівки. Філателісти вишикувалися в чергу, щоб поповнити свою колекцію черговим раритетом.

Також на Соборному майдані організували концерт. До кінця дня біля садиби вируватиме «мініярмарок». Так відвідувачі назвали захід Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської облдержадміністрації – street fest «Кращі товари Полтавщини». З нагоди ювілею Котляревського до Полтави з’їхалися товаровиробники крафтової продукції з Полтавської та сусідніх областей почастувати своїми галушками, сирами, шоколадом, зефіром, прянощами. Також на фестивалі представлені унікальні вироби майстрів народних промислів і продукція ОТГ Полтавщини.

Для відвідувачів облаштували яскраві фотозони.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk