Previous Next

Із нагоди 250-річчя Івана Котляревського в Полтаві презентували ювілейну марку

Надрукувати

У музеї-садибі Івана Котляревського, що на Івановій горі в Полтаві, з нагоди ювілею письменника актори відтворили епоху ХVIII століття. Почесних гостей на садибі письменника зустрічали одразу три Котляревських – малий, юний та дорослий.

Грати досвідченого письменника випала честь Сергію Озерянку, актору Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театрі імені М.В. Гоголя. Це вже 50-те його перевтілення в Івана Петровича.

«Я певен, що зовні не дуже схожий на Котляревського, але режисер театру вважає по-іншому, тож основоположника української літератури граю я, – усміхається актор. – Важко сказати, яким він був. 250 років минуло. Але я уявляю Котляревського розумною, поміркованою людиною, яка говорила зважено, спокійно, літературно. Тому моя місія – донести до глядача правильну українську мову, нагадати, що вона у нас колискова, маємо нею пишатися».

Після коротких інсценізацій-замальовок із життя Котляревського та полтавців тієї епохи, гостей запросили до музею. Там відбулася традиційна акція, на яку філателісти України і світу чекали 50 років.

«Я тримаю в руках артефакт, який із трепетом будуть зберігати філателісти всього світу – унікальну поштову марку зі штемпелем спецпогашення на честь 250-річчя Івана Котляревського, – зазначив доцент кафедри Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Гліб Кудряшов. – Сподіваюся, що вона буде такою ж популярною, як її попередниця 50 років тому».

Дизайн марки розробили працівники Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського й передали в Полтавську дирекцію Укрпошти. На марці – відомий портрет класика літератури, а на конверті – малюнок Тараса Григоровича Шевченка, завдяки якому й вдалося відтворити саму садибу Котляревського.

Спецпогашення доручили секретарю Полтавської міської ради Олександру Шамоті, директору Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського Руслану Яременку, директору Полтавської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Андрію Рижову та голові Полтавської спілки філателістів Михайлу Мелліну. Вони в чотири руки поставили штемпель «Полтавщина – край любові» на чотирьох конвертах із ювілейною маркою, а потім поставили підписи на них.

«Ювілейна марка на честь 250-річчя Івана Котляревського вийшла тиражем понад 3 тисячі екземплярів, тому всі охочі можуть нею користуватися для відправлень у межах України. Погашені конверти з підписами будуть передані до фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Музею зв’язку України, Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського, – розповів директор Полтавської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Андрій Рижов. – За цей рік у Полтаві вже відбулося 4 спецпогашення марок».

На святі охочі могли придбати нові марки та ювілейні листівки. Філателісти вишикувалися в чергу, щоб поповнити свою колекцію черговим раритетом.

Також на Соборному майдані організували концерт. До кінця дня біля садиби вируватиме «мініярмарок». Так відвідувачі назвали захід Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської облдержадміністрації – street fest «Кращі товари Полтавщини». З нагоди ювілею Котляревського до Полтави з’їхалися товаровиробники крафтової продукції з Полтавської та сусідніх областей почастувати своїми галушками, сирами, шоколадом, зефіром, прянощами. Також на фестивалі представлені унікальні вироби майстрів народних промислів і продукція ОТГ Полтавщини.

Для відвідувачів облаштували яскраві фотозони.