Previous Next

На урочистостях із нагоди 250-річного ювілею Івана Котляревського виступив народний хор імені Григорія Верьовки

Надрукувати

У Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя відбулися урочистості, присвячені 250-річчю з дня народження Івана Котляревського.

У них взяли участь почесні гості з Національної академії наук України та Національної спілки письменників України. На сцені театру виступив Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки.

«Іван Котляревський – постать високого ґатунку, естетичного, духовного. У безсмертній «Енеїді», «Наталці Полтавці», водевілі «Москаль-чарівник» він висловив багато того, про що мріяли і замислювались українці. Котляревський показав, що у нас є рідне, українське слово, своя історія, своя традиція, своя мрія, своя надія – надія на вільну Україну. І мрія Енея побудувати сильну державу не була бажанням лише Котляревського, а й мільйонів українців. Іван Петрович жив громадою, інтересами свого народу. Його Еней – це козак, воїн, який виборює право українців на свою власну державу. Нині як ніколи Котляревський для нас близький, бо ця мрія збувається – ми розбудовуємо Україну», – зазначив академік Національної академії наук України, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАНУ Микола Жулинський.

«Роль Івана Котляревського нині не поцінована належним чином у нашому літературознавстві. «Енеїда» – це твір, яким українська література заявила про себе світові. Це явище. Григорій Сковорода та Іван Котляревський – титани національного відродження, справу яких продовжили достойні наступники. «Енеїда» з’явилася у найважчий час для українців. Іван Петрович возвеличував їх у ту важку епоху бездержавності. Нині роль Котляревського належно не поцінована. Ми не розуміємо, наскільки актуальними, своєчасними, суголосними теперішнім драматичним подіям є його твори. Дякуємо вам, полтавці, що зберігаєте пам’ять про нашого славного, достойного класика. Слава Івану Котляревському! Слава Україні!» – зазначив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Полтавців нагородили грамотами Міністерства культури України, Міністерства освіти України, відзнаками і грамотами Національної спілки письменників України.