Previous Next

В обласному центрі презентували виставку, присвячену інсценізації творів Івана Котляревського

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського презентували виставку «І.П. Котляревський та Полтавський театр. Інсценізація творів письменника» з нагоди 250-річчя з дня його народження.

«Наш музей долучився до відзначення ювілею Івана Петровича. Тематична виставка – це данина вдячності видатному полтавцеві», – зазначив директор краєзнавчого музею Олександр Супруненко.

Експозиція складається із близько 60 експонатів, які розкривають тему й показують, як інсценізували твори в різні роки. Про це розповіла завідувач науково-дослідного експозиційного відділу історії пізнього середньовіччя та нової історії краєзнавчого музею Ганна Барська.

«На світлинах зображені провідні актриси, які виконували роль Наталки Полтавки на сцені театру – Тамара Кислякова, Віра Волкова, Неллі Ножинова, Маргарита Томм. Нині цю роль виконує акторка театру імені Гоголя Лідія Кретова. На виставці представлені твори Котляревського, видані в різні роки, листівки початку ХХ століття із зображенням пам’ятника на могилі Котляревського й пам’ятника письменнику в центрі Полтави. Окраса експозиції – сценічні костюми акторів. Костюм актриси Тамари Кислякової зберігається у фондах нашого музею. Сценічні костюми з «Енеїди» і «Наталки Полтавки» надані театром Гоголя».

Науковий співробітник відділу історії пізнього середньовіччя та нової історії краєзнавчого музею Олеся Васецька пояснила, що ідея створити виставку виникла невипадково, адже Іван Котляревський не тільки класик української літератури, а й основоположник української драматургії.

«У фондах нашого музею виявилися унікальні речі театру імені Миколи Гоголя. Зокрема на виставці представлений костюм народної артистки України Тамари Кислякової, яка грала Наталку Полтавку в середині ХХ століття», – додала Олеся Васецька.

«У 1810 році був створений Полтавський вільний театр. На його сцені грала запрошена до Полтави генерал-губернатором харківська трупа Штейна, до складу якої входив і видатний актор Михайло Щепкін, який товаришував із Котляревським. На сцені першого полтавського театру вперше зіграли Наталку Полтавку видатні актриси того часу Катерина Нальотова і Тетяна Пряженківська. Досі дослідники сперечаються, хто ж був першою виконавицею цієї ролі. Іван Петрович захоплювався їхнім талантом. Він написав для полтавського театру п’єси «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник». Вони з успіхом ішли на сцені театру й викликали захоплення глядачів, – розповіла Ганна Барська. – Котляревський творив для людей, жив для людей. Його двері були відкриті для широкого загалу, до нього зверталися за допомогою. І він допомагав. Іван Петрович був не тільки геніальним письменником, а й меценатом, громадським діячем, одним із директорів полтавського театру, вихователем у будинку для дітей бідних дворян, допомагав бібліотеці, церкві, акторам, які бідували. Він жив не для себе, а для людей».

Після перегляду експозиції у музеї відбувся концерт із нагоди ювілею Котляревського. На ньому виступили доцент кафедри оперного співу Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського Валентина Андрєєва та її студентки ЛО Цзіня, ЛІ Веньцзе і Ганна Казакова.

Виставку можна переглянути в залі 22а Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського до кінця вересня.