На території області спостерігається високий ризик виникнення пожеж на відкритих територіях

Надрукувати

Тривалий час на Полтавщині утримується суха і спекотна погода з надзвичайним рівнем пожежної небезпеки.

Синоптики не прогнозують опадів і цього тижня. Збільшується ймовірність виникнення пожеж у природних екосистемах. Упродовж такого періоду будь-яка необережність у поводженні з вогнем легко призводить до пожеж, які можуть поширитися площею в кілька десятків гектарів. Про це свідчить і статистика.

Лише протягом 9 вересня на території області сталося 22 пожежі на відкритих територіях. Зокрема, у Новосанжарському районі вогнем знищено очерет на площі 35 га. На ліквідацію пожежі задіяли 5 відділень пожежно-рятувальної служби, 3 одиниці техніки Новосанжарського лісгоспу, ТОВ «Чиста криниця» та Руденківської ОТГ.

Упродовж минулого тижня в області зафіксовано 45 пожеж на відкритих територіях, причиною яких стало спалювання сухої трави. Внаслідок цих пожеж вогнем знищено 112,5 га сухої рослинності й очерету. Також протягом цього часу виникло 3 торф’яні пожежі у Глобинському, Оржицькому та Чорнухинському районах, де вигоріло 8,4 га верхових покладів торфу, та 2 пожежі на сільськогосподарських полях у Полтавському та Решетилівському районах, у результаті яких вогнем знищено понад 21 га кукурудзи на корені.

Загалом із початку року в Полтавській області зафіксовано 48 пожеж природного характеру, зокрема, 19 торф’яних (площа загоряння – 48,16 га), 15 лісових (вигоріло майже 5 га лісової підстилки), 14 пожеж на сільськогосподарських полях (згоріло 25 га пшениці на корені, понад 21 га кукурудзи на корені, 28 га пожнивних рештків, 130 т соломи та 36 т тюкованого сіна), а також 810 пожеж на відкритих територіях, в яких згоріло понад 1700 га сухої рослинності.

В більшості випадків подібні пожежі трапляються саме з вини людей. Це і неконтрольоване випалювання сухої трави й очерету на луках, полях, і необережне поводження громадян із вогнем під час роботи на присадибних ділянках та під час відпочинку на природі.

Тож управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації закликає мешканців області суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо протягом 5-го класу пожежної небезпеки!

Упродовж цього періоду забороняється:

- відвідувати хвойні ліси;

- розводити багаття у лісі та лісопосадках;

- заїжджати автомобілем до лісу;

- залишати у лісі просочене бензином або іншими горючими речовинами ганчір’я;

- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

- спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях.

Управління з питань цивільного

захисту облдержадміністрації