Previous Next

На Полтавщині відзначили 125-років від дня народження Олександра Довженка

Надрукувати

Творець кінострічок «Земля», «Іван», «Щорс», відомий кінорежисер та сценарист, потомок полтавських чумаків. 10 вересня минає 125 років від дня народження Олександра Довженка. Святкували ювілей митця у селі Яреськи Шишацького району. У цьому селі Довженко знімав знамениту «Землю» та епізоди до «Івана» й «Щорса».

Про перебування кіномитця в Яреськах місцеві жителі говорять і нині, каже завідувачка Яреськівського народного краєзнавчого музею Наталія Дзюба. Хоча тих, хто знімалися в Довженка, знали і пам'ятали його, в живих залишилося мало. Історії переповідають їхні рідні. Одну з них і досі згадують місцеві жителі.

«Олександр Довженко тривалий час проживав у сім’ї Третяків. У однієї з дочок було весілля. Запросили і Довженка, але він не зміг приїхати зі столиці. Однак надіслав подарунок: фату, дві ложки, дві виделки, хустку яскраву, білизну і теплу ковдру», – розповіла Наталія Дзюба.

У селі зберігаються старовинні речі, що належали людям, які знімалися в фільмах Олександра Петровича. Учні професійно-технічного училища №56 влаштували унікальну виставку. В експозиції – світлини односельців, які були залучені в зйомках фільму «Земля».

 Викладач української мови та літератури Лариса Панчошка показує фото Параски Чуб. Ця жінка знімалася в стрічках митця. Поряд висить її вишита сорочка.

Далі – Лариса Василівна проводить гостей у намет, там переплелися минуле та сучасне. «Оберіг вишиваний» – так назвали експозицію. Тут представлені рушники та вишиванки.

 «Це пошукова робота учнів, вчителів та майстрів училища. Цей рушник вишивала Гапка Панасенко у 1932 році. Напис на рушнику «Під хрестом моя могила, на хресті моя любов. Я вкраїнка». А це сорочки та рушники Євдокії Чубенко. Вона теж знімалася у фільмах Довженка. А ось ще один рушник – «Дерево життя», вишитий у 1916 році», – розповіла Лариса Панчошка.

Виставку облаштували біля будинку Трощинського, де в 1927 – 1937 роках розташовувалася кіностудія Довженка. Нині тут навчальні майстерні, де готують водіїв і трактористів. До ювілею митця в одній із кімнат облаштували куточок, присвячений кінорежисеру.

До 125-річчя від дня народження Олександра Довженка в Шишацькому районі провели культурно-мистецьке свято «Співець людини і добра». Біля пам'ятника кінорежисеру цього дня зібралися місцеві жителі, представники обласної та районної влади, школярі, краєзнавці, гості з обласного центру, представники туристичної галузі.

 «Яреськи без перебільшення можна назвати столицею кіноіндустрії нашої країни. Тому насамперед хочемо вкотре привернути увагу до Яресьок. За мету ставимо не лише пошанувати Олександра Довженка, а щоб про цей край дізналося якомога більше людей. Саме в цьому регіоні історико-культурна спадщина говорить на користь розвитку великої туристичної індустрії в селі. А краянам хочу побажати любити своє село до безтями. Ми станемо успішною нацією лише тоді, коли кожен – від малого до старого – навчиться любити ту місцевість, де він народився, з її  минулим та вірою у гарне майбутнє», – зазначила директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

«Приємно, що саме Яреськи надихнули Олександра Петровича на неперевершену роботу. Наш край має чудові краєвиди та гарних людей. І все це митець увіковічнив у  кінострічці. І ми не повинні забувати про батьківщину та людей. Шишаччина – багатий край. На нашій землі народився Микола Гоголь, побував Вернадський. Тож нам є чим пишатися і що показати туристам», – сказав голова Шишацької РДА Віктор Іваненко.
 Після урочистостей учасники пройшли місцями «Яреськівського періоду» Олександра Довженка. Зокрема відвідали Шишацький краєзнавчий музей, побували на презентації книг «Довженко в Яреськах» Ванди та Василя Лис та «Яреськи вчора та сьогодні» О.Дзюба, В.Магда. До слова, 100 примірників книги Ванди та Василя Лис перепадуть бібліотекам області. Перший екземпляр із підписом авторки отримав Шишацький краєзнавчий музей.

«Я маю за честь, що і мій експонат буде в цьому музеї», – сказала Ванда Лис.

Побували учасники туристичного маршруту й біля садиби Ганни Іванівни Корсун, де квартирував Довженко. Побачили крісло, друкарську машинку, вудку, які зберігаються в Яреськівському народному краєзнавчому музеї. Завершили святкування переглядом фільму «Земля» просто неба.