Previous Next

У Гадячі проводять ІІ Фестиваль сучасних театрів

Надрукувати

Яскравою ходою дитячі й молодіжні театральні колективи з Полтави, Кременчука, Горішніх Плавнів та інших міст, сіл і селищ області пройшли до головної сцени в центрі Гадяча. Там розпочалася урочиста частина святкового дійства – другого Фестивалю сучасних театрів.

Його проводять у межах соціально-культурного проекту «Малі міста – великі враження». Цього року фестиваль присвячений 250-річчю від дня народження Івана Котляревського.

«Славний духовний оберіг нашої Полтавщини – місто Гадяч. Вам, гадячани, найщиріші слова вдячності за те, що ви не загубили минулорічний фестиваль, а підтримали, і він виходить на новий рівень. Театральне мистецтво нікого не залишає байдужим – від малечі до людей поважного віку. І наші учасники подарують вам емоції та свій талант», – зазначила на початку заходу директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

Упродовж дня свої вистави демонструють професійні та аматорські колективи з різних районів Полтавщини. Зокрема, студентський театр «Факультет –F» презентує виставу, яка не звучала публічно майже 100 років і написана Іваном Франком на 50-ті роковини від дня смерті Івана Котляревського – 1888 року.

«Цей твір виголошували у Львові на честь 50-х роковин смерті Котляревського. У творі Іван Франко осмислив роль і місце Котляревського. У своїй «Енеїді» Іван Петрович заговорив українським словом, ніби передчуваючи, що якщо цього не зробить, то так запанують у нашій хаті, що нічого не вдіємо. Нині ситуація перегукується з тодішньою, тому ми й показуємо цей твір на фестивалі», – розповіла керівник студентського театру «Факультет-F» Ганна Радько.

Вперше бере участь у такому заході професійний шоу-театр «Free Life Puppets». Це новий для України проєкт, який ввібрав у себе краще з європейського й американського ринків розваг. Свої постановки демонстрував у 40 країнах світу. Його учасники не лише актори,а й професійні танцівники.

«У такому форматі працює Disney. Ми орієнтуємося на нього. Це формат, наближений до формату Disney. Основа – всі відомі мюзикли, фільми та мультфільми, які мають світову актуальність, а також нові тренди», – розповів режисер Максим Апушкін.

На фестивалі «Нащадки Котляревського» влаштували й майстер-класи з акторського мистецтва. Облаштували фотозони та живі інсталяції. Просто неба грав для гостей фестивалю Полтавський академічний симфонічний оркестр.

Фестиваль проводять для популяризації театрального мистецтва, збагачення традицій національної культури, естетичного виховання й духовного розвитку молоді.