Зоряна Скалецька: «Безпека пацієнта – це коли є захищеність, є права і все це виконується»

Надрукувати

За кілька тижнів в Україні запрацює Офіс пацієнта, який очолить Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. Вона проанонсувала це у прямому ефірі на брифінгу з нагоди запровадженого в Україні Дня безпеки пацієнта 17 вересня.

Міністр проаналізувала, що робиться чи планується на виконання кожного з 14 пунктів Європейської Хартії Прав Пацієнтів та відповіла на кілька запитань. Отримала їх напередодні більше тисячі. Кілька тез із брифінгу.

Лікування – це мистецтво. Воно не про те, щоб виконати всі можливі процедури, а про те, щоб покращити здоров’я пацієнта. Фінансування збільшуватиметься, протоколи – розширюватимуться.

Офіс пацієнта стане точкою комунікації, щоб усі претензії пацієнтів обговорювалися не коментарями у Фейсбуку, смс-повідомленнями чи по телефону, а одразу потрапляли на розгляд спеціалістів. Дискусія щодо покарання за лікарську помилку триває 20 років, а напрацювань мало. Щоб менше ходити по судах, а в разі потреби швидко отримувати компенсацію (зокрема страхову) та продовжувати лікування, потрібні статистика, аналіз випадків. Потрібні відкриті правила гри. Права та гідність медиків у всьому світі відстоює лікарське самоврядування. Є непрофесійні лікарі, але неправильно звинувачували медиків у всіх гріхах.

Безпека пацієнта – це коли є захищеність, є права і все це виконується. Щоб пацієнт мав право вибору – лікаря, закладу, методики лікування. Був не об’єктом, як тривало багато десятиліть, а свідомим активним учасником процесу. Це партнерство рівності не знань і досвіду, а участі й відповідальності. Ніхто нікому не слуга. Стосунки мають бути такими, щоб захищеними почувалися обидві сторони. Щоб людина не отримала шкоди діяльності або бездіяльності медиків .

Право вибору лікаря на первинному рівні вже закріплене законодавчо. На вторинному процес триває.

Щодо конфіденційності є стаття у Кримінальному кодексі за розголошення лікарської таємниці. Та виникло багато питань щодо захищеності електронних баз. Адже в країні триває робота по їх зведенню. «Держава у смартфоні» – це коли медичні бази будуть захищені не гірше, ніж банківські. Тут потрібна допомога держави.

При створенні електронних черг на лікування важливі прозорі, але жорсткі механізми, щоб право на медичні процедури не нагадувало квартирні черги в СРСР. Бо несвоєчасне обстеження МРТ, це несвоєчасна допомога. Щодо цього вивчимо закордонний досвід.

Легалізація канабісу – це не про те, щоб усі курили травку на вулиці. Йдеться про доступність медикаментозних препаратів. В Україні такий низький доступ до знеболення, що європейськими фахівцями кваліфікується, як тортури. Лише 300 українських аптек мають ліцензії на реалізацію наркотичних препаратів.

Міністр може відвідати будь-який заклад. Чекайте нас по всій країні. У вихідні було багато заходів. Засідання уряду, наради, зустрічі. Усіх доводиться заспокоювати: ніхто нічого не «розвертав», законів не відміняв, міністерство працює.

Спілкування Зоряна Скалецька закінчила традиційним «Будьте всі здорові».

Прес-центр ДОЗ Полтавської облдержадміністрації