Previous Next

Освітні програми ЄС презентували в Полтаві

Надрукувати

В адмінбудинку облдержадміністрації співробітники Представництва ЄС в Україні провели презентацію освітніх та інформаційних програм, які здійснює Європейський Союз, зокрема, в Україні. Захід відбувся в рамках інформаційної програми «Будуймо Європу в Україні».

Програми, про які йшла мова на зустрічі, передбачають навчання, здійснення проєктів або стажування у країнах ЄС. Як правило, витрати на участь у програмах бере на себе Європейський Союз. Серед найбільш відомих проєктів: Еразмус+ – обмін для студентів, викладачів і науковців; Горизонт 2020 – фінансування науки та інновацій.

«Необхідний пакет для участі в таких програмах – стандартний, – пояснив менеджер програми «Будуймо Європу в Україні» Станіслав Корольков. – По-перше, мотиваційний лист, де ви повинні пояснити, чому саме вас мають вибрати як учасника програми. По-друге, рекомендаційні листи: якщо ви студент, то від викладача; якщо ви вже працюєте, то від вашого керівника. І по-третє, тест на знання англійської мови».

Для участі в програмі Study Days/Європейська школа, яка передбачає галузеві тематичні зустрічі, запрошують студентів університетів і нещодавніх випускників. Такі зустрічі відбуваються 5 разів на рік у різних містах України. В Полтавській області поки що їх не було.

Станіслав Корольков розповів, що ця програма, як і чимало інших, спрямована не тільки на обмін знаннями та досвідом, а й на створення партнерських спільнот українців з усіх регіонів країни. Він також закликав звернути увагу на волонтерський напрямок, зокрема, програми EU4YOUTH.

«Волонтерство – це не тільки вулиці підмітати, – сказав Станіслав Корольков. – Напрямок таких програм – дуже-дуже різний: у сферах культури, бізнесу, енергоефективності та інших. Наприклад, волонтерство у сфері освіти – це поїхати поволонтерити на базі університету чи дослідницької установи. Ось, наприклад, нещодавно відкрився проєкт волонтерства на базі Британської бібліотеки».

Із 2005 року працює освітня програма ЄС для середніх шкіл eTwinning. Її мета – розвивати співпрацю європейських шкіл. Вчителі та учні, які зареєстровані в мережі eTwinning, отримують можливість реалізації спільних проектів з іншими європейськими школами. Для участі в цій програмі особливо важливим є доведення можливостей командної роботи. Уже 46 шкіл Полтавщини долучились до програми eTwinning.

Різноманітні програми ЄС в Україні передбачають інформування українців про історію та сучасне життя Європейського Союзу. Є програми, що підтримують українські культурні та спортивні організації й заходи. Особлива увага приділяється бібліотекам.

Майже в усіх регіонах України, за винятком Полтавської та Запорізької областей, вже створені Інформаційні центри ЄС. Загалом їх 27.

Із програмами та умовами участі в них можна ознайомитися на сайті Представництва ЄС в Україні.